• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
  • Să facem din gunoi îngrășământ de soi
   Cursul practic de compostare a început la Cărpineni ieri, 25 octombrie. La acesta au participat elevi și profesori de la Liceul „Ștefan Holban” din comună, angajați ai primăriei și mai mulți localnici. Totodată, peste 70 de lăzi de compost au fost transportate la Primăria comunei Cărpineni, care urmează să fie distribuite sătenilor și instituțiilor de aici. Toți participanții la curs au primit un Ghid pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, iar mai mulți dintre aceștia și-au exprimat dorința de a primi o ladă de compost.
   25.10.2016      @ProiectPilot   
   BUNELE PRACTICI ALE UTILIZĂRII BIOMASEI ÎN SCOPURI ENERGETICE
   11 octombrie 2016, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în comun cu Spelleken Associates, reprezentant al consorțiului german pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă înRepublica Moldova, au organizat forumul BioTrain cu genericul: „ Bunele practici ale utilizării biomasei în scopuri energetice”. Evenimentul a fost prezidat de către domnul Ion Cozma, vicedirectorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.
   11.10.2016      aee.md   
  • La Bender a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru ocrotirea mediului
   Pe 28 septembrie curent,la sediul misiunii OSCE din or. Bender a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru ocrotirea mediului. Delegaţia din partea Chişinăului a fost condusă de viceministrul mediului Andrian Delinschi.
   03.10.2016      Ministerul Mediului   
   Un liceu din Bălţi va deveni mai eficient din punct de vedere energetic
   Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți se pregătește să devină mai eficient din punct de vedere energetic. Astfel, în luna noiembrie 2015 va fi prezentată analiza tehnico- economică pentru un concept de proiect de renovare termică a liceului.
   28.10.2015      ecopresa.md   
  • Fondul Ecologic Naţional va fi instituţionalizat
   Ministerul Mediului a elaborat şi expediat spre aprobare Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unui proiect de lege care prevede înfiinţarea Agenţiei Fondului Ecologic Naţional, în calitate de instituţie juridică separată şi autonomă din punct de vedere financiar. Proiectul presupune modificarea următoarelor acte legislative: Legea nr. 1515-XII din 16.06.1993 cu privire la mediul înconjurător, Legea nr. 1540-XIII din 25.02.1998 privind plata pentru poluarea mediului şi Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale nr. 181 din 25.07.2014.
   23.10.2015      Ministerul Mediului   
   Ministrul Valeriu Munteanu este determinat să valorifice pe deplin rezultatele Proiectului PNUD-GEF „Reforma Fiscală de Mediu”
   Chişinău, 22 octombrie 2015. La Ministerul Mediului a avut loc şedinţa finală a Comitetului de Coordonare a Proiectului PNUD-GEF "Consolidarea capacităţii de implementare a reformei fiscale în domeniul mediului pentru realizarea priorităţilor naţionale şi globale de mediu".
   22.10.2015      Proiectul RFM   
  • Producătorii de biocombustibil de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au împărtăşit experienţa dezvoltării afacerilor în sectorul energiei regenerabile
   Chişinău, 20 octombrie 2015 -15 antreprenori şi reprezentanţi ai instituţiilor de profil din stânga Nistrului s-au întâlnit pentru un schimb de experienţă la Tiraspol cu un grup de antreprenori din dreapta Nistrului activi în sectorul producerii biocombustibilului şi cultivării plantelor energetice. Vizita a fost organizată de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
   20.10.2015      biomasa.md   
   Mesajul Sectretarului General ONU cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor din Mediul Rural
   Anul acesta Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural se desfăşoară după decizia istorică de luna trecută de adoptare către liderii mondiali a Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă. Provocarea noastră actuală este de a profita de această oportunitate oferită de acest cadru nou care inspiră, pentru a transforma viețile femeilor din mediul rural.
   15.10.2015     
  • IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și Antreprenoriatului Social
   "IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și Antreprenoriatului Social” este un eveniment socio-cultural ce unește principalii actori din lumea ecologică a Moldovei. Scopul acestui eveniment este de a informa publicul larg despre posibilitățile de a schimba rutina într-un stil de viață mai activ, sănătos și sustenabil.
   15.10.2015      ecology.md   
   Şcolile profesionale vor instrui specialişti în sectorul energiei din biomasă
   13 octombrie 2015, Chişinău -- Şcolile profesionale din R. Moldova lansează noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă, răspunzând astfel cererii de profesionişti solicitaţi în sectorul energetic. Iniţiativa aparţine Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, care sprijină autorităţile în crearea unui sistem național de formare profesională a muncitorilor calificați în sector.
   13.10.2015      biomasa.md   
  • Valeriu Triboi: Fondul E5P este un instrument eficient de implementare a proiectelor din domeniul eficienței energetice
   12 octombrie 2015, Chișinău - Aderând la Fondul E5P Republica Moldova își propune drept obiective ameliorarea sistemului de termoficare, aprovizionarea cu apă, iluminarea stradală, eficientizarea energetică a edificiilor publice, gestionarea și reciclarea deșeurilor. Declarația a fost făcută astăzi de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, la Kiev, în cadrul primei ședințe comune a Board-ului Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) și a țărilor beneficiare E5P din care fac parte (Ucraina, Armenia, Georgia și Republica Moldova).
   12.10.2015      Ministerul Economiei   
   Circa 400 de tineri din municipiul Bălți sunt mai pregătiți să facă față situațiilor excepționale
   Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului de Dezastre, circa 400 de elevi de la colegii și școli profesionale din municipiul Bălți au participat pe 12 octombrie 2015 la exerciții de simulare a acțiunilor în situații excepționale.Evenimentul a fost organizat de Direcția Situații Excepționale Bălți, Direcția Salvatori și Pompieri și Asociația Obștească ”Moștenitorii”, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Susţinerea PNUD a fost oferită prin intermediul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor în Moldova”.
   12.10.2015     
  • CARAVANA CAZANELOR PE BIOMASĂ LA BĂLŢI
   O varietate mare de cazane ce produc energie din biomasă vor fi expuse astăzi la Bălţi. Bălţenii, dar şi oaspeţii municipiului vor vedea pe viu cum funcţionează cazanele pe biomasă, vor cunoaşte tipurile de tehnologii verzi accesibile deja pe piaţa din R. Moldova. La caravană participă companiile ce produc sau asamblează local cazane pe biomasă în baza tehnologiilor din Germania, Italia, Polonia, Grecia, România
   10.10.2015     
   UN CENTRU UNIC DE INFORMARE PENTRU CONSUMATORII DE ENERGIE DURABILĂ VA FI CREAT ÎN MOLDOVA
   În perioada 28 septembrie – 2 octombrie, Agenția pentru Eficiență Energetică a organizat o serie de întruniri de lucru cu reprezentanții proiectului INOGATE și consultanții acestuia.
   08.10.2015      Agenţia pentru eficienţa energetică   
  • Jumătate din Europa optează pentru o agricultură fără organisme modificate genetic
   Jumătate din cele 28 de țări ale Uniunii Europene și trei dintre regiunile sale au optat să interzică cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriile lor, năruind orice speranță pentru industria biotehnologiei.
   08.10.2015      ecology.md   
   Ecologiştii sunt solidari cu Ministerul Mediului
   Astăzi, 8 octombrie 2015, Mişcarea Ecologistă din Moldova (MEM) a organizat o conferinţă de presă, intitulată „Dosare ecologice mai vechi şi mai noi – efectul de domino al problemelor de mediu nerezolvate în timp”, în cadrul căreia au fost expuse atât principalele teme, dar şi temeri ale ecologiştilor autohtoni, cât şi poziţia lor în raport cu autoritatea centrală de mediu.
   08.10.2015      Ministerul Mediului   
  • Cum să alegem brichete şi pelete de calitate
   8 octombrie, 2015, Chişinău -- În perioada premergătoare sezonului de încălzire, Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană, prezintă recomandări de testare a calităţii biocombustibilului prin instrumente accesibile fiecăruia. Urmaţi aceşti paşi pentru a fi siguri că achiziţionaţi brichete şi pelete de calitate şi adecvate tipului de cazan pe biomasă instalat în casa Dvs.
   08.10.2015     
   Vizită de studiu pentru jurnaliştii din Republica Moldova în Danemarca, finanţată din fonduri europene
   Opt jurnalişti din Republica Moldova vor participa în acest an la o vizită de studiu în Danemarca pentru a cunoaşte experienţa acestei ţări în producerea şi utilizarea energiei regenerabile. Vizita este organizată în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
   07.10.2015      biomasa.md   
  • La fiecare 3 tone de pește, o tonă de plastic
   Iată raportul la care am putea ajunge până în 2025, dacă autoritățile și companiile nu iau măsuri drastice pentru limitarea cantității de plastic aruncată în oceane. Din estimările experților de la Ocean Conservancy, prezentate în cel mai nou studiu al organizației, vom avea în curând peste 230 de milioane de tone de plastic în apele oceanelor.
   07.10.2015      ecology.md   
   Un proiect de educaţie ecologică din Moldova apreciat în Polonia
   Cel mai bun proiect transfrontalier 2015 în categoria protecţia mediului, a fost premiat la Lublin, Polonia. Căştigătorii premiului sunt membrii Asociaţiei Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă din Republica Moldova. Competiţia a fost organizată de către Congresul Iniţiative în Europa de Est din oraşul Lublin, Polonia.
   07.10.2015      ecopresa.md   
  1 2 »»