• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
  • VIDEO // Din deșeurile biodegradabile se poate obține un îngrășământ organic foarte valoros
   La Cărpineni, oamenii au înțeles că deșeurile biodegradabile care se acumulează acasă pot fi transformate în compost, adică într-un îngrășământ organic foarte valoros pentru îmbogățirea solului din grădină. Și nu numai că au înțeles, dar s-au și apucat să facă acest lucru în gospodăriile lor. Asta după ce, timp de șase luni, în această comună din raionul Hâncești a fost realizat proiectul pilot „Compostare în comunitățile rurale”, finanţat de Fondul Canadian pentru Iniţiative Locale şi implementat de Centrul Ecologic de Asistenţă şi Instruire, în parteneriat cu Primăria Cărpineni.
   16.02.2017      Proiect pilot - compostare în comunitățile rurale   
   Concurs de scurtmetraje pe tema protecţiei mediului
   Primul concurs de scurtmetraje pe tema protecţiei mediului este deschis pasionaţilor de ecologie şi film din România. Autorii trebuie să promoveze exemple de bune practici din antreprenoriat social, educaţie, agricultură, tehnologie verde.
   11.02.2017      ecopresa.md   
  • Un proiect implementat cu succes în Cărpineni
   La finele săptămânii trecute, reprezentanții Proiectului-pilot "Compostare în comunitățile rurale", inițiat în luna august 2016, au venit la Cărpineni pentru a face o totalizare şi a urmări primele roade ale proiectului. Mai multi gospodari care s-au implicat activ în proiect au fost bucuroși să se laude cu lăzile lor cu compost, aflate în plin proces de compostare. Proiectul „Compostare în comunitățile rurale” este susținut financiar de Fondul Canadian pentru inițiative locale și implementat de Centrul Ecologic de Asistenţă şi Instruire, în parteneriat cu primăria Cărpineni.
   06.02.2017      Curierul de Hîncești   
   Atelier de lucru de conștientizare și diseminare în s. Marinici, r-nul Nisporeni
   La 26 februarie a.c. în s. Marinici, r-nul Nisporeni a avut loc un Atelier de lucru de conștientizare și diseminare, desfășurat în cadrul proiectului "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice", organizat de către Gospodăria Țărănească (GȚ) „Ocară Ștefan Dumitru".
   26.02.2016      aee.md   
  • Independenţa energetică - un viitor pentru raionul Anenii Noi
   O echipă de experți din Germania au selectat raionul Anenii Noi pentru implementarea conceptului de autonomie energetică locală. În câteva regiuni ale lumii, există deja localități independente energetic datorită utilizării surselor de energie regenerabilă.
   23.02.2016      ecopresa.md   
   Atelier de lucru de conștientizare și diseminare in or. Sîngerei
   La 19 februarie curent în cadrul proiectului "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice", în or. Sîngerei a fost organizat și desfășurat de către Incubatorului de Afaceri or. Sîngerei un atelier de lucru de conștientizare și diseminare.
   22.02.2016      adapt.clima.md   
  • Irigarea din surse subterane, fondul forestioer, managementul deşeurilor în Chişinău - Probleme de interes major în 2016
   Irigarea terenurilor agricole cu ape din surse subterane, exportul de lemn brut şi managementul deşeurilor municiupiului Chişinău - sunt trei probleme abordate de către Mişcarea Ecologistă din Modlova în cadrul conferinţei de presă desfăşurată la 12 februarie 2016.
   12.02.2016      ecopresa.md   
   Schimbarea climei - esenţa fenomenului
   Viaţa pe pământ a devenit posibilă datorită energiei solare care ajunge pe pământ în mare parte în formă de lumină. În jur de 30% din lumina solară se întoarce înapoi în spaţiu fiind reflectată de atmosferă, iar restul, ajungând la suprafaţa terestră, este reflectă în formă de radiaţie infraroşie. Aceasta este ridicată de curenţii de aer în sus încet, iar pătrunderea în spaţiu este întârziată din cauza „gazelor de seră” astfel precum sunt: vaporii, bioxidul de carbon, ozonul şi metanul.
   12.02.2016      clima.md   
  • Energie regenerabilă pentru activități de antrerpenoriat
   Mai mulţi agenţi economici din raza raionului Sângerei vor beneficia de curând de energie regenerabilă pentru activităţi de antreprenoriat. Printre primii beneficiari este Incubatorul de Afaceri din oraşul Sângerei, unde sunt montate panourile solare, producătoare de energie regenerabilă. Producerea energiei regenerabile în raion a fost posibilă prin aplicarea proiectelor şi atragerea investiţiilor venite drept suport pentru Procesul Naţional de Planificare al Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climaterice.
   11.02.2016      adapt.clima.md   
   Cooperare transfrontalieră de gestionare a resurselor de apă
   La data de 9 februarie 2016, reprezentanți din 14 ţări din bazinul celui de-al doilea după mărime fluviu european - Dunărea, s-au întrunit la Viena (Austria) pentru a participa la reuniunea miniștrilor mediului din țările parte la Convenția privind cooperarea pentru protecția și
   11.02.2016      Ministerul Mediului   
  • Reformarea sectorului de alimentare cu apă: Noi proiecte comune cu BERD
   Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)(Akihiro Kudo – bancher principal, Alexandru Cosovan – bancker senior, Julio Schreier – specialist tehnic, Olga Mereuță – specialist monitorizare) în cadrul căreia au fost puse în discuție subiectele ce țin de implementarea Proiectului ”Apa Nord Moldova” și aspectele de profil ale proiectelor care se planifică a fi realizate în Republica Moldova în infrastructura de mediu.
   10.02.2016      Ministerul Mediului   
   Utilizarea apelor subterane pentru irigare: Pro și Contra (dare de seamă pe marginea unei mese rotunde tematice)
   Ministerul Mediului a convocat o masă rotundă cu factorii de decizie din diferite instituții statale, ONG-uri și alți reprezentanți interesați de domeniu, în cadrul căreia au fost discutate subiectele utilizării rezervelor de apă subterane în scopul irigării.
   10.02.2016      Ministerul Mediului   
  • Ministerul Mediului și Banca Europeană de Investiții vor semna un Acord pentru operațiuni de asistență tehnică în domeniul managementului deșeurilor
   În perioada 8-12 februarie 2016 în Republica Moldova se află în misiune echipa Băncii Europene de Investiții, care are în sarcină definitivarea aranjamentelor necesare în scopul semnării Acordului de Cooperare între BEI și Ministerul Mediului pentru operațiuni de asistență tehnică „Pregătirea proiectelor de management al deșeurilor solide în trei regiuni din Moldova”.
   10.02.2016      Ministerul Mediului   
   Ministerul Economiei propune TVA de 0% pentru biocombustibilii solizi
   Reprezentanți ai autorităților publice centrale, consiliilor raionale, sectorului privat, precum și producători de biocombustibil solid și furnizori de cazane pe biomasă s-au întrunit la atelierul de lucru cu tematica: ”Perspectivele de dezvoltare a sectorului biocombustibililor solizi în Republica Moldova”. Întrunirea a fost organizată de către Agenția pentru Eficiență Energetică, în cadrul celei de-a XV-a ediţie a expoziţiei naţionale „FABRICAT ÎN MOLDOVA", care s-a desfășurat pe teritoriul Centrului Internațional de Expoziții "Moldexpo”.
   03.02.2016     
  • NU! moratoriului privind controlul în domeniile sănătății și protecției mediului
   Mai multe organizații ale societăţii civile solicită ca, controlul de stat cu referire la domenile sănătății individuale, a sănătății publice și protecției mediului, efectuat de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, Inspectoratul Farmaceutic și Inspectoratul Ecologic de Stat, să nu cadă sub incidența proiectul Legii privind moratoriul asupra controlului de stat, propus de Ministerul Justiţiei. În acest sens, reprezentanții ONG au expediat un aviz în adresa Prim ministrului, Pavel Filip.
   03.02.2016      ecopresa.md   
   Olandezii au creat cel mai mare purificator de aer
   După cel mai mare port de mărfuri din Europa, orașul olandez Rotterdam stabilește un nou record. Orașul are de acum cel mai mare purificator de aer din lume.
   02.02.2016      ecopresa.md   
  • Stop folosirii freonului R22
   Ministerul Mediului vine cu un apel public către consumatori și agenți economici să nu procure echipament frigorific (aparate de condiționare a aerului sau frigidere) care funcționează pe bază de freon R22 (HCFC-22).
   01.02.2016      Ministerul Mediului   
   Soroca, Bădiceni și Zastînca devin mai prietenoase biodiversității
   Cu sprijinul PNUD, Raionul Soroca va elabora documentația și reglementările urbanistice în contextul conservării biodiversității. Despe aceasta s-a discutat la 29 ianuarie curent, în cadrul Consiliul Raional Soroca, unde a fost lansat proiectul ”Planul de amenajare a teritoriului Raionului Soroca și Planul Urbanistic General al satelor Bădiceni și Zastînca, în contextul conservării biodiversității”, finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
   01.02.2016      ecopresa.md   
  • Sergiu Palihovici despre Reforma fiscală de mediu
   Ministerul Mediului a fost gazda ședinței Comitetului de coordonare a proiectului ”Reforma fiscală de mediu”, un Proiect implementat de Minsiterul Mediului cu asistența și suportul financiar a Facilității Globale de Mediu și PNUD, demarat în anul 2012.Proiectul îşi propune să consolideze capacităţi de implementare a reformelor fiscale de mediu (RFM), care vor produce beneficii sporite de mediu la nivel naţional şi global, prin adoptarea unor subvenţii, taxe, amenzi, impozite selectate şi alte instrumente fiscale adecvate.
   24.02.2015      Ministerul Mediului