• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
  • Premieră în Moldova: la Făleşti se fac bani din deşeuri
   Stația de sortare a deșeurilor din satul Călugăr, Fălești, a înregistrat prima tranzacție de comercializare a deșeurilor. Firma de salubrizare a obținut peste 48 mii de lei pentru 108 metri cubi din plastic.
   28.04.2016      ecopresa.md   
   Alte 150 de familii şi microîntreprinderi vor primi subvenţii din fonduri europene pentru achiziţionarea cazanelor pe biomasă
   Proiectul UE-PNUD “Energie şi Biomasă” anunţă relansarea Programului de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodării casnice, microîntreprinderi şi întreprinderi mici. În noua rundă a programului vor fi acordate subvenţii în valoare de 1300 şi 500 de Euro unui număr de circa 150 de beneficiari, subvenţii asigurate din fonduri europene. Cererile pentru subvenţionare vor putea fi depuse începând cu 17 mai la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, partener în realizarea programului.
   27.04.2016      undp.md   
  • A fost lansat primul sistem de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă 2, finanţat de Uniunea Europeană
   Primul sistem de încălzire pe biomasă în cadrul celei de-a doua etape a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” a fost lansat astăzi în satul Ciumai, rl Taraclia. Grădiniţa este cea de-a doua instituţie din comunitate încălzită cu energie verde după şcoala profesională ce a fost conectată la energia din biomasă în 2014, prima etapă a Proiectului Energie şi Biomasă. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
   20.04.2016      undp.md   
   Au fost propuse patru acţiuni de atenuare a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru Republica Moldova
   În perioada 19-20 aprilie 2016, are loc un atelier de lucru unde sunt consultate şi propuse spre implementare patru acţiuni de atenuare adecvate la nivel naţional, menite să combată impactul negativ al schimbărilor climatice în Republica Moldova. Aceasta în condiţiile în care ţara noastră este vulnerabilă la schimbările climatice, iar seceta, valurile de căldură, înghețurile, furtunile puternice sau inundațiile sunt fenomene pe care Republica Moldova le simte pe “propria piele” deja de mai mulți ani.
   19.04.2016      undp.md   
  • Conferinţă ştiinţifică pe tematică ecologică la Chişinău
   În perioada 14 – 15 septembrie 2016 în Chișinău, Republica Moldova se va desfășura conferința științifică „Probleme ecologice și geografice în contextul dezvoltării durabile a Republicii Moldova: realizări și perspective”. Conferința este organizată cu prilejul aniversării a 150 de ani de la apariția ecologicei ca știință și 25 de ani de la înființarea institutelor de Ecologie și Geografie.
   18.04.2016      ecopresa.md   
   A fost deschis Centrul de Informare a Energiei Sustenabile
   În cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică a fost, astăzi, inaugurat Centrul de Informare pentru Energie Sustenabilă (CIES). La eveniment a participat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.
   15.04.2016      Ministerul Economiei   
  • Deşeuri ce dau bătăi de cap reciclatorilor
   Când ne periem dinţii în fiecare dimineaţă, când cumpărăm cafea la pahar sau când comandăm prânzul la birou, nu ne gândim nicio clipă că produsele respective conţin sau vin ambalate în materiale imposibil sau greu de reciclat. Iată câteva produse la care ar fi mai bine să renunţăm şi cu ce am putea să le înlocuim.
   14.04.2016      ecopresa.md   
   Liderismul femeilor în fortificarea rezilienței climatice în Moldova
   În micul oraș Sîngerei, la nordul Moldovei, femeile au fost instruite pentru a iniția afaceri durabile. Scopul este abilitarea femeilor și încurajarea acestora pentru participarea egală la activitățile de consolidare a rezilienței la schimbările climatice, inclusiv instruirea în domeniul practicilor agricole rezistente.
   14.04.2016      adapt.clima.md   
  • Peste 120 de ţări au anunţat că vor semna la 22 aprilie acordul privind schimbările climatice
   Peste 120 de țări au anunțat că vor semna la 22 aprilie, la New York, acordul privind schimbările climatice încheiat în decembrie la Paris, a declarat miercuri Ségolene Royal, ministrul francez al mediului, președinte al conferinței ONU pe această temă (COP21), informează Agerpres, care citează France Presse.
   07.04.2016      ecopresa.md   
   Asistenţă tehnică în domeniul adaptării la schimbările climatice
   Programul de asistență tehnică de adaptare la schimbările climatice este unul din cele 6 domenii propuse în proiectul de adaptare la schimbările climatice din cadru Strategiei națioanle între Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială. Despre aspectele acestui program s-a discutat în cadrul unei ședințe de informare la care au participat membrii echipei de lucru din partea Băncii Mondiale şi Agenției "Moldsilva".
   07.04.2016      ecopresa.md   
  • O plantaţie de salcie energetică a fost sădită de discipolii unei şcoli profesionale din Orhei
   La data de 5 aprilie, viceministrul mediului Andrain Delinschi a participat la plantatarea în satul Cucuruzenii de Sus, raionul Orhei, pe terenul agricol din proprietatea Şcolii profesionale din Orhei, a unui hectar de salcie energetică. Acţiunea se înscrie în proiectul “Energie şi biomasă” finanţat de Uniunea Europeană.
   06.04.2016      Ministerul Mediului   
   Energie - istorie de succes
   În Moldova, schimbările climatice reprezintă o amenințare serioasă pentru sectorul energetic. Cu temperaturi mai ridicate, precipitații fluctuante și un număr tot mai mare și mai sever a fenomenelor meteorologice extreme, impactele climatice reduc eficiența centralelor electrice și a conductelor, și compromit producția și livrarea de energie.
   01.04.2016      adapt.clima.md   
  • Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este prezentat Comunităţii Energetice în cadrul unei reuniuni organizate la Viena
   Proiectul Energie şi Biomasă a fost prezentat astăzi Comunităţii Energetice Europene drept un proiect model în promovarea şi accesarea surselor de energie regenerabilă, finanţat de Uniunea Europeană. Prezentarea are loc în cadrul reuniunii dedicate promovării energiei regenerabile organizate de către secretariatul Comunităţii Energetice în zilele de 27-29 aprilie la Viena.
   28.04.2015      PNUD   
   Ministrul Mediului a comunicat ce reforme vor fi efectuate în sistem
   La 22 aprilie, cînd comunitatea internațională marca Ziua Pămîntului, la Ministerul Mediului a fost convocată o Conferință de presă, în cadrul căreia Ministrul Sergiu Palihovici a pus în discuție mai multe teme, (www.privesc.eu) printre care prioritățile Ministerului Mediului pentru anul 2015; reformele institutionale ce urmează a fi realizate în sistemul Mediului; importanța vizitei la Kiev a delegației oficiale a autorității publice centrale de mediu din Republica Moldova și a reprezentanților ONG-urilor de mediu, în contextul activităților comune moldo-ucrainene de ecologizare a rîului Nistru (23-24.04.2015).
   23.04.2015      Oficial.md   
  • La Chișinău au loc dezbateri despre reforma fiscală de mediu
   În perioada 23-24 aprilie, la Chișinău, în Sala de Conferințe „Le Roi”, se desfășoară Atelierul de lucru "Contextul instrumentelor economice ale politicii de mediu"
   23.04.2015      ministerul mediului   
   Ministerul Mediului a anunţat planul de activitate pentru anul 2015
   Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului a stabilit pentru anul 2015 mai multe obiective care trebuie realizate urgent, iar prioritare sînt cele ce ţin de reforma instituţională, racordarea cadrului normativ de profil la legislaţia europeană, educaţia ecologică, reforma fiscală de mediu ş.a. Despre aceasta a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, ministrul de resort Sergiu Palihovici, informează MOLDPRES.
   22.04.2015      moldpres   
  • Grupul de lucru pentru descentralizarea sectorială din domeniul mediului a discutat proiectele strategiilor sectoriale pentru gestionarea deșeurilor și aprovizionarea cu apă și sanitaţie
   11 aprilie 2014: Grupul de lucru pentru descentralizarea sectorială în domeniul mediului s-a întrunit astăzi într-o şedinţă de lucru pentru a face cunoştinţă cu proiectele strategiilor de descentralizare în domeniul gestionării deşeurilor şi al aprovizionării cu apă şi sanitaţie.
   11.04.2014     
   Republica Moldova va promova economia verde şi dezvoltarea durabilă
   Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la inaugurarea Conferinţei cu genericul: „Dezvoltarea durabilă verde a Republicii Moldova", organizată de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Executivul Danemarcei. Acţiunea îşi propune să promoveze dezvoltarea unei economii ecologice a Republicii Moldova, în contextul Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova-2020, a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și a discuțiilor din cadrul ONU privind noua agendă de dezvoltare, la care Moldova participă activ.
   08.04.2014      gov.md