• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
  • Iluminând calea către o energie durabilă Moldovei
   În Moldova, schimbările climatice reprezintă o amenințare serioasă pentru sectorul energetic. Cu temperaturi mai ridicate, precipitații fluctuante și un număr tot mai mare și mai sever al fenomenelor meteorologice extreme, impactele climatice reduc eficiența centralelor electrice și a conductelor, și compromit producția și livrarea de energie.
   23.06.2016      undp.md   
   SUN Dă-I Fest a adus energia curată în inima capitalei
   Sun Dă-I Fest a ajuns la a patra ediţie. Mii de oameni au venit astăzi în Grădina Publică Ştefan cel Mare să descopere tehnologiile eco şi să se delecteze cu melodii cântate la instrumente muzicale alimentate de la energia solară. Sun Dă-I Fest este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă - finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.
   20.06.2016      undp.md   
  • Ministerul Mediului a fost gazda ședinței Consiliului Sectorial de Coordonare a asitenței externe „Mediu, Aprovizionare cu Apă și Sanitație”
   Agenda ședinței a inclus:- Prezentarea propunerii de proiect privind extinderea sistemului de canalizare în raionul Nisporeni (Dna Daniela Bordeianu, Director Executiv, Solidaritate Europeana pentru Apa in Moldova(SEAM);-- Prezentarea propunerii privind instituirea Grupului de Lucru pe deșeuri în cadrul Consiliului Sectorial de Coordonare a asistenței externe „Mediu, Aprovizionare cu Apă și Sanitație” (Dna Inga Podoroghin, Secretar de Stat, Ministerul Mediului );- Situația în domeniul aprovizionării cu apă și sanitație în 26 de sate din Republica Moldova – Rezultatele sondajului (Prezentare: Proiectul ApaSan, Jonathan Hecke, Coordonator de proiect).
   17.06.2016      Ministerul Mediului   
   Sute de oameni sărbătoresc Ziua Mediului la Chişinău
   Sute de oameni au celebrat Ziua Mondială a Mediului pe 5 iunie 2016 în Parcul Valea Morilor din Chişinău. Evenimentul a fost marcat cu muzică, distracții, ateliere tematice pentru copii și adulţi, expoziții, un târg al meșterilor populari, și cu produse locale, obținute din natură, cadouri și comunicare.
   05.06.2016      undp.md   
  • Întreprinderile mici și mijlocii învaţă şi pot să fie mai inovatoare
   Peste 70 de reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) învaţă cum să promoveze inovaţiile în activitatea lor de business. Astfel, în perioada 26-27 iunie 2015, ei participă la o instruire organizată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Trainingul are loc în cadrul proiectului “Dezvoltarea inovatoare a afacerilor pentru creștere economică locală sustenabilă”, implementat de PNUD în parteneriat cu Ministerul Economiei și cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și Orange.
   30.06.2015      PNUD Moldova   
   Întreprinderile mici și mijlocii pot accesa granturi pentru aplicarea inovațiilor în afacerile sale
   Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD) Moldova anunță deschiderea competiției de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii care doresc să aplice inovații în afacerile sale.Competiția de granturi are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creştere economică locală durabilă”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Ministerul Economiei, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și Orange.
   30.06.2015      PNUD Moldova   
  • Proiectul Uniunii Europene „Energie și Biomasa II” a început activitățile în comunitățile din nordul Republicii Moldova
   30 Iunie 2015 - Proiectul Energie şi Biomasă-2 se lansează astăzi în Regiunea de Dezvoltare Nord. Liderii comunităţilor din regiune – primari, manageri de instituţii publice, antreprenori locali, producători de biocombustibil – interesaţi să utilizeze tehnologii pe bază de bioenergie şi energie solară în comunitatea/instituţia lor au fost invitaţi la şedinţe publice de prezentare a noilor programe de finanţare din fonduri europene demarate de Proiectul Energie şi Biomasă 2.
   30.06.2015      Energie şi Biomasă   
   Reuniune a Miniștrilor Mediului din statele Parteneriatului Estic
   Ministrul Mediului Sergiu Palihovici participă astăzi, 29 iunie, la Minsk, Republica Belarus, la Reuniunea informală a Miniștrilor Mediului din statele Parteneriatului Estic (PaE).
   29.06.2015      Ministerul Mediului   
  • 13 fermieri din Moldova vor prelua practica colegilor din Polonia, privind dezvoltarea afacerilor în cadrul grupurilor de producători agricoli
   Treisprezece administratori și reprezentanți ai grupurilor de producători agricoli din Râșcani, Cahul, Rezina, Ștefan Vodă, Edineț și alte raioane ale țării, se află pe parcursul săptămânii curente, 29 iunie - 5 iulie 2015, într-o vizită de studiu în Polonia. Scopul vizitei este preluarea experienței europene de dezvoltare a afacerilor în cadrul cooperativelor agricole, crearea infrastructurii post-recoltă eficiente și afirmarea pe piețele de desfacere. Vizita a fost organizată de către proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), implementatorul Programului de granturi investiționale pentru sectorul horticol "ACCESUL LA PIEȚELE DE DESFACERE".
   29.06.2015      MAIA   
   CĂTRE TOȚI PARTICIPANȚII LA EVENIMENTLE DIN CADRUL SĂPTĂMÂNII EUROPENE A ENERGIEI DURABILE DIN REPUBLICA MOLDOVA
   Prin prezenta, Agenția pentru Eficiență Energetică, ține să mulțumească tuturor participanților la Atelierele de lucru și Platformele de prezentare organizate în cadrul Săptămânii Europene a Energie Durabile (EUSEW), în perioada 15-21 iunie 2015.
   25.06.2015      aee   
  • PROGRAMUL INOGATE SE CONCENTREAZĂ PE CELE MAI BUNE IDEI ȘI PRACTICI ÎN DOMENIUL ENERGIE DURABILE
   Cinci țări partenere ale programului INOGATE au participat în perioada 15 – 19 iunie, în Dublin, Irlanda, la activități combinate de instruire ce prevăd o mai mare conștientizare în domeniul energiei durabile. Reprezentanți ai Armeniei, Georgiei, Azerbaidjanului, Moldovei și Ucrainei au fost întâlniți pe aeroportul din Dublin cu o expoziție dedicată Săptămânii Energiei Durabile. Delegația țării noatre a fost reprezentată de Nicolae Olari, consultant al Centrului unic de informare în domeniul Eficienței Energetice și Surselor de Energie Regenerabilă, Agenția pentru Eficiență Energetică; Ana Nojac, consultant superior al direcției producere și furnizare a energiei termice, Ministerul Economiei și Constantin Borosan, expert de proiect, Fondul pentru Eficiență Energetică.
   24.06.2015      aee   
   Consolidarea colaborării între Republica Moldova și Republica Franceză în domeniul protecției mediului înconjurător
   Lazăr Chirică, Viceministru al mediului, Maria Nagornîi, șef al Direcţiei Analiză, Monitorizare şi Evaluarea Politicilor și Pavel Burghelea – Consilier al ministrului mediului au avut o întrunire cu o delegație franceză, avîndu-i ca participanţi peJeremie Petit, Consilier, Ambasada Republicii Franceze în Republica Moldova; Alexandre Efremov, Expert Internațional, Departamentul de Relații Internaționale, Agenția franceză pentru Mediu și Managementul Energiei; Herve Boisguillaume, șef al Departamentului de Relații Internaționale, Ministerul Ecologiei, Dezvoltării Durabile și Energiei; Marie-Helene Sibille, Manager, zona Balcanilor și Caucaz din cadrul Ministerului Ecologiei, Dezvoltării Durabile și Energiei; Eric Scarabello, responsabil pentru relațiile instituționale, Direcția relații externe, Grupul Semardel, Franța.
   23.06.2015      Ministerul Mediului   
  • Valeriu Triboi a participat la reuniunea Grupului Comunității Energetice în domeniul politicilor energetice
   22 iunie 2015 , Chișinău – Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a participat la ședința Grupului Comunității Energetice în domeniul politicilor energetice, în cadrul căreia au fost discutate aspectele dezvoltării regionale ale sectorului energetic sub aspectul transpunerii acquis-lui UE, formării unei piețe energetice competitive și transparente, promovării proiectelor investiționale prioritare, etc.
   22.06.2015      Ministerul Economiei   
   Chişinăul a strălucit la propriu de Ziua Mondială a Soarelui
   Duminică, 21 iunie 2015, de Ziua Mondială a Soarelui, Grădina publică Ştefan cel Mare din Chişinău a fost inundată de mii de oameni care au participat la unul din cele mai frumoase şi interesante evenimente din ultima vreme – SUN Dă-I Fest. Aflat la a treia ediţie, SUN Dă-I Fest s-a transformat într-un veritabil centru expoziţional în aer liber, în cadrul căruia au fost prezentate tehnologii moderne de generare a energiei solare, eoliene, geotermale sau bazată pe biomasă. Festivalul a încheiat seria de evenimente din cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile şi a fost organizat de Proiectul european „Energie şi Biomasă”, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.
   22.06.2015     
  • La SunDa-i Fest, toata energia solara s-a concentrat in Gradina Publica Stefan cel Mare. Ce tehnologii au fost expuse la festivalul de produse eco - VIDEO
   Toata energia solara s-a concentrat astazi in Gradina Publica Stefan cel Mare. Acolo a fost organiza un festival de tehnologii si produse eco. Pe aleile din parc au fost expuse de la baterii solare, turbine eoliene, panouri fotovoltaice pana la pompe geotermale si cazane pe biomasa.
   21.06.2015      PRO TV   
   SUN Dă-I Fest, ediţia a treia, a adunat mii de promotori ai energiei regenerabile
   Mii de oameni au venit să descopere tehnologiile eco şi să asculte muzică alimentată de la energia solară la SUN Dă-I Fest, ediţia a treia, desfăşurat duminică la Chişinău. Festivalul încheie seria de evenimente din cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile. SUN DĂ-I Fest este organizat de Proiectul european „Energie şi Biomasă”, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.
   21.06.2015      PNUD Moldova   
  • Invenții SURPRINZĂTOARE și un concert original, astăzi în centrul capitalei
   Capitala va găzdui astăzi festivalul ,,SUN DĂ-I FEST”, manifestaţie de tehnologii şi produse eco ce va culmina cu un concert de muzică live alimentat de la energia solară! Evenimentul încheie seria de acţiuni organizate în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile în R. Moldova.Acesta va avea loc în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt între orele 13.00 – 21.00.
   21.06.2015      Ziarul National   
   Centrala termică din Orhei va funcţiona pe bază de biocombustibil
   Centrala termică din oraşul Orhei va trece de la alimentare cu gaze naturale la combustibil regenerabil. Despre aceasta anunţă conducătorii proiectului demonstrativ din localitate. Pentru eficientizarea energetică a Orheiului, Comisia Europeană a alocat un milion de euro, relatează Mesager.
   21.06.2015      TRM   
  • Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului vor elabora o foaie de parcurs pentru promovarea economiei verzi
   18 iunie 2015, Chişinău - Ministerul Economiei și Ministerul Mediului au semnat un ordin comun privind crearea unui grup de lucru inter-ministerial pentru promovarea dezvoltării durabile şi economiei verzi. Documentul a fost prezentat în cadrul celei de-a patra ședințe a Comitetului de Supraveghere a Programului „Ecologizarea economiilor în Vecinătatea Estică” EaP Green şi prevede elaborarea și asigurarea implementarea unei foi de parcurs interministeriale pentru promovarea economiei verzi în Republica Moldova.
   19.06.2015      Ministerul Economiei   
   Ministerul Mediului este partenerul proiectului „Garda de Reciclare”- acțiune de conștiientizare și informare a populației
   Astăzi, 19 iunie, Asociația Pentru Reciclarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (ARDEEE) MoldRec, (organizație non-profit) în parteneriat cu Ministerul Mediului și alte instituții, lansează prima și cea mai ambițioasă inițiativă social-ecologică din Republica Moldova - „Garda de Reciclare”.
   19.06.2015      Ministerul Mediului   
  1 2 3 »»