• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
  • ÎN CHIȘINĂU S-A DESCHIS PRIMA STAȚIE DE ALIMENTARE A MAŞINILOR ELECTRICE
   O stație de alimentare a automobilelor electrice a fost lansată recent la Chișinău. Aceasta poate fi găsită în parcarea unui centru comercial de pe bulevardul Dimitrie Cantemir.
   28.07.2016      ecopresa.md   
   55 DE TINERI PARTICIPĂ LA CEA DE-A CINCEA EDIȚIE A TABEREI DE VARĂ ENERGEL
   16 iulie 2016 -- 55 de tineri din stânga Nistrului, UTA Gagauz Yeri şi din raioanele de sud ale Republicii Moldova participă la cea de-a cincea ediţie a Taberei de Vară ENERGEL, desfăşurată în perioada 6-17 iulie, în s. Dănceni, rl Ialoveni. Tabăra de vară este o iniţiativă a Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare.
   16.07.2016      aee.md   
  • Darea în exploatare a Fabricii de Producere a Peleţilor din Biomasă de la Pașcani
   Joi, 30 iulie 2015, în incinta Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, a avut loc Ceremonia de împlinire a 15 ani de implementare a Proiectului de Asistenţă pentru Fermierii Neprivilegiaţi 2KR şi inaugurarea/darea în exploatare a Fabricii de Producere a Peleţilor din Biomasă, realizată în cadrul Proiectului de Utilizare Eficientă a Combustibilului Solid din Biomasă.
   30.07.2015      maia.gov.md   
   SOLICITANȚILOR DE FINANȚARE ÎN CADRUL PROGRAMULUI DE SUBVENȚIONARE A CAZANELOR PE BIOCOMBUSTIBIL SOLID
   Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în calitate de Parte Responsabilă de implementarea „Programului de subvenționare a procurării cazanelor pe biocombustibili solizi pentru gospodăriilor casnice din Republica Moldova”, cu referință la cererile de finanțare depuse în anul 2014, Vă aduce la cunoștință că, din motivul depunerii unui număr de solicitări ce a depășit valoarea mijloacelor financiare alocate în acest sens, AEE a sistat procesarea dosarelor depuse după data de 24 aprilie a anului trecut. De menționat că, recepționarea și înregistrarea cererilor după termenul indicat, nu a implicat preluarea a careva angajamente financiare de către Agenție.
   30.07.2015      aee.md   
  • PROIECTUL PNUD-GEF REFORMA FISCALĂ DE MEDIU // Ghidul solicitanţilor de granturi pentru integrarea aspectelor de mediu în planificarea locală și bugetarea bazată pe performanță
   În conformitate cu recenta decizie a Comitetului său de Coordonare, Proiectul PNUD-GEF „Reforma Fiscală de Mediu” va acorda granturi de până la 160.000 de lei pentru şase proiecte locale de mediu în şase oraşe pilot: Cahul, Calarași, Florești, Soroca, Telenești și Ungheni.
   30.07.2015     
   Responsabili din primăria Chişinău și companii de engineering au fost instruiţi privind avantajele Contractelor de Performanță Energetică
   35 de specialişti din autoritățile publice centrale și locale și companii de engineering au fost instruiți privind aplicarea contractelor de performanță energetică la două traininguri desfășurate în cadrul Proiectului ESCO Moldova, în perioada 28-30 iulie curent. ESCO reprezintă o unitate privată de afaceri care oferă soluții financiare și tehnice integrate pentru obținerea economiilor de energie, iar compensațiile sale generale sunt legate de performanțele soluțiilor implementate.
   30.07.2015      md.undp.org   
  • Primari din R. Moldova studiază experienţa Poloniei în dezvoltarea economică locală
   Primari din 12 localităţi din Moldova au mers în perioada 19-24 iulie 2015 într-o vizită de studiu în Polonia pentru a prelua practici de succes în domeniul dezvoltării economice locale. Vizita a fost organizată de Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI).Astfel, primarii au mers în opt comune, oraşe mici şi mai mari din voievodatul Lublin, Polonia. Acolo au vizitat diverse tipuri de afaceri, precum: atelier de meşteşugărit, uscătorie de fructe, fermă de creştere a cailor, zone de utilizare a energiei ecologice, fabrică de sortare a deşeurilor menajere, case de cultură care sunt şi centre comunitare, parcuri ştiinţifico-tehnologice şi incubatoare de afaceri.
   29.07.2015      md.undp.org   
   PRODUCERE VERDE ŞI EXPORT ECOLOGIC // Studiu de caz (2)
   Dezvoltarea durabilă a agriculturii este unul din obiectivele Reformei fiscale de mediu, proiect implementat în Republica Moldova de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Mediului, şi cu suportul financiar al Facilităţii Globale de Mediu. Necesitatea dezvoltării unei agriculturi organice este resimţită cel mai acut de producătorii autohtoni care au acum posibilităţi mai largi de a exporta pe piaţa europeană produse certificate ecologic. Acest studiu de caz este despre oameni din Moldova care utilizează cu destul succes inovaţiile tehnologice la prelucrarea produselor agricole şi sunt campioni la exportul produselor ecologice.
   29.07.2015      RFM   
  • PARLAMENTUL EUROPEAN FACE PRIMUL PAS SPRE ECONOMIA CIRCULARĂ
   Raportul “Eficienţa Resurselor: Tranziţia spre Economia Circulară” a fost votat joi, 9 iulie, cu o majoritate de 394 de voturi, 197 împotrivă și 82 de abțineri, în plenul Parlamentului European. Votul vine după ce Comisia Europeană a anulat, la finele anului trecut, proiectul pilot “Economie Circulară: Deşeuri şi Resurse”, cu promisiunea că va consolida propunerea legislativă, scrie ecopresa.md cu referire la green-report.ro
   29.07.2015      ecopresa.md   
   PARCURILE EOLIENE DIN DANEMARCA AU PRODUS 140% ENERGIE ELECTRICĂ NECESARĂ ȚĂRII
   9 iulie 2015 este o zi importantă pentru Danemarca, deoarece este ziua în care parcurile eoliene au produs mai multă energie decât are nevoie țara. Excesul de energie a fost împărțit între Germania, Norvegia și Suedia. Menționăm că parcurile eoliene nu au lucrat la capacitatea lor maximă de 4,8GW, informează Collective Evolution.
   29.07.2015      ecopresa.md   
  • DOI TINERI ȘI-AU CONSTRUIT O CASĂ ECOLOGICĂ DIN BALOȚI DE PAIE
   Doi tineri și-au construit o casă din baloți de paie, sută la sută ecologică în Sîngeorz-Băi. Paul Axinte și soția sa Ann sunt ambii pasionați de ecologie și și-au construit o căsuță de vacanță ecologică și deosebită. Tinerii spun că s-au întâlnit pentru prima oară într-o astfel de casă în Spania. Ambii locuind în Belgia au urmat câteva cursuri pentru a învăța cum să construiască o căsuță din paie, informează ecopresa.md cu referire la bistriteanul.ro
   28.07.2015      ecopresa.md   
   REGULAMENTUL PROGRAMULUI DE SUBVENȚIONARE A PROCURĂRII ȘI INSTALĂRII ECHIPAMENTELOR PE BIOCOMBUSTIBIL SOLID (MODIFICAT ȘI COMPLETAT LA 07.07.2015)
   REGULAMENTUL PROGRAMULUI DE SUBVENȚIONARE A PROCURĂRII ȘI INSTALĂRII ECHIPAMENTELOR PE BIOCOMBUSTIBIL SOLID (MODIFICAT ȘI COMPLETAT LA 07.07.2015)
   28.07.2015      aee.md   
  • INVITAŢIE PENTRU MASS-MEDIA
   Autoritățile publice locale din Chișinău și companiile interesate vor afla mai multe despre beneficiile serviciilor ESCO. ESCO reprezintă servicii energetice prin care o companie furnizează soluții de eficientizare a consumului de energie într-o clădire, recuperându-și investiția din economiile realizate pe parcursul unei perioade determinate.
   27.07.2015     
   Cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă: Centrala verde pe care și-o poate construi singur orice gospodar
   Centrala bio cu compost este o invenție atribuită francezului Jean Pain (1928-1931) și poate fi construită de către orice gospodar, cu o investiție minimă. Sistemul inovativ pe bază de compost poate să asigure fermei, casei de la țară și solarului toată clădura și apa caldă necesară pe timp de iarnă, facilități generate în mod 100% natural.
   27.07.2015      agrointel.ro   
  • Proiectul PNUD-GEF ”Reforma Fiscală de Mediu” în ultima etapă de implementare
   La 21 iulie 2015, în incinta Ministerului Mediului, a avut loc şedinţa Comitetului de Coordonare al Proiectului PNUD-GEF "Consolidarea capacităţii de implementare a reformei fiscale în domeniul mediului pentru realizarea priorităţilor naţionale şi globale de mediu".În cadrul şedinţei, a fost audiat raportul de activitate al Proiectului Reforma Fiscală de Mediu pe primul semestru al acestui an şi s-a aprobat planul de lucru pe semestrul al doilea, precum şi cuantumul granturilor destinate unor proiecte de mediu locale.
   21.07.2015      Proiectul REF   
   Program de granturi pentru asigurarea protecției resurselor naturale pe termen lung și a securității alimentare
   Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au organizat astăzi o conferință de presă, un eveniment la care două instituții de stat și-au unit eforturile întru realizarea programului de granturi ”Managementul durabil al terenurilor”. Scopul Programului este să motiveze agricultura autohtonă să se reformeze și să treacă la următorul nivel de dezvoltare, cel ce vine să creeze un echilibru între profitul economic al businessului agricol, asigurarea securității alimentare și protecția resurselor naturale pe termen lung.
   21.07.2015      Ministerul Mediului   
  • DOCTORANZII UTM PROPUN SOLUȚII DE EFICIENTIZARE A SECTORULUI ENERGETIC
   În ziua de 16 iulie 2015 echipa doctorilor în economie din RM s-a completat cu două nume noi, pregătiți sub îndrumarea dr. hab. în economie, prof.univ. Larisa Bugaian, prorector pentru studii de masterat şi doctorat al UTM; dr. în tehnică, conf.univ. A. Chiciuc și dr. hab. în tehnică, prof.univ. V.Arion.
   21.07.2015      utm.md   
   Expoziţia specializată în produse agroalimentare ”Tallin FoodFair 2015”
   Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare informează că, în perioada 28-30 octombrie 2015, la Tallin, Estonia, va avea loc Expoziţia specializată în produse agroalimentare ”Tallin FoodFair 2015”, un eveniment care adună în fiecare an mii de vizitatori, inclusiv importatori şi distribuitori de produse agroalimentare.
   20.07.2015     
  • Poluarea mediului: consecințele acesteia le resimt generații întregi
   Un subiect discutat aprins, îndeosebi în țările cu aspirații europene, este reforma fiscală de mediu care, prin impunerea unor taxe fiscale de mediu, ar trebui să aibă ca efect reducerea poluării. În Republica Moldova, „Reforma fiscală de mediu” este un proiect implementat de Ministerul Mediului cu asistența și suportul financiar al Facilității Globale de Mediu și PNUD.
   20.07.2015      mbc.md   
   Spre atenția reprezentanților mass-media
   Marți, 21 iulie 2015, Ministrul Mediului, Sergiu Palihovici și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, vor susține o conferință de presă dedicată lansării celui de al III-lea apel al Programului de granturi post-investiționale "Managementul durabil al terenurilor" al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).
   17.07.2015      Ministerul Mediului   
  1 2 »»