• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
  • Tinerii din Moldova aduc energie regenerabilă în comunitățile și familiile lor
   11 august 2016. Imaginați-vă o moară de vânt, care combină tehnologii utilizate încă din Evul Mediu cu cercetările de ultimă generație. Este eficientă și nu poluează mediul înconjurător, deoarece nu produce CO2. De altfel, ne și ajută să economisim banii pe care i-am fi cheltuit pe electricitate.Un prototip al unei astfel de mori de vânt a fost proiectat de Denis, un băiat de 14 ani din satul Baurci din Gagauz-Yeri*.
   11.08.2016      undp.md   
   AGENȚIA PENTRU EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ANUNȚĂ PRELUNGIREA COLECTĂRII DOSARELOR PENTRU ”TÂRGUL IDEILOR ECO RESPONSABILE” ȘI ”TÂRGUL TEHNOLOGIILOR ECO RESPONSABILE”
   Agenția pentru Eficiență Energetică amintește că, colectarea dosarelor pentru Târgul Ideilor Eco Responsabile și Tehnologiilor Eco-Responsabilă din cadrul concursului Moldova Eco Energetică, ediția 2015, rămâne deschisă până pe 1 noiembrie 2015. Formularele de participare la competiție pot fi depuse de agenți economici, întreprinderi publice, instituţii de cercetare şi dezvoltare, ONG-uri și asociații. Ambele târguri vor fi organizate în iarna anului curent.
   25.08.2015      aee.md   
  • Prima și unica turbină eoliană din Moldova, instalată pe un câmp din raionul Edineț
   În România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, turbine eoliene de mari dimensiuni pot fi văzute, practic, peste tot. În Moldova, acestea pot fi întâlnite doar la Edineţ, graţie lui Oleg Lozovanu, cel care care a adus energia eoliană în ţara noastră.
   24.08.2015      agrobiznes.md   
   PAȘII CARE URMEAZĂ SĂ-I ÎNTREPRINDEȚI PENTRU A BENEFICIA DE SUBVENȚIA CAZANULUII PE BIOCOMBUSTIBIL
   Vă prezentăm mai jos pașii care urmează să-i întreprindeți pentru a beneficia de subvenție la procurarea cazanului pe biocombustibil solid
   21.08.2015      aee.md   
  • Terenurile vor fi amenajate și planificate ținând cont de biodiversitate
   Ministerul Mediului, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), lansează un proiect menit să conserveze biodiversitatea, prin integrarea acestor aspecte în politicile de planificare teritorială şi în practicile de utilizare a terenurilor din Moldova. Proiectul, cu un buget de apr. 1 milion de dolari SUA oferiţi de Fondul Global de Mediu (GEF), are o durată de patru ani: 2015-2019.
   20.08.2015      md.undp.org   
   Întrevederea Ministrului Valeriu Munteanu cu reprezentanții PNUD
   Marți, 18 august, Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a avut o întrevedere cu Narine Sahakyan, Reprezentantul Permanent Adjunct, PNUD Moldova și Valeria Ieșeanu, manager de programe. Vizita a avut drept scop evaluarea progreselor înregistrate în implementarea proiectelor de mediu realizate prin intermediul PNUD.
   18.08.2015      Ministerul Mediului   
  • O delegaţie din Moldova studiază experienţa Poloniei în domeniul protecţiei mediului
   Chişinău, 18 august 2015. Proiectul PNUD-GEF Reforma Fiscală de Mediu organizează, în perioada 17-22 august 2015, o vizită de studiu în Polonia pentru reprezentanții autorităților publice locale din Republica Moldova. Vizita are ca obiectiv studierea experienţei Poloniei privind fondurile, taxele și politicile de mediu.
   18.08.2015      RFM   
   PRODUCERE VERDE ŞI EXPORT ECOLOGIC // Studiu de caz (4)
   Dezvoltarea durabilă a agriculturii este unul din obiectivele Reformei fiscale de mediu, proiect implementat în Republica Moldova de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Mediului, şi cu suportul financiar al Facilităţii Globale de Mediu. Necesitatea dezvoltării unei agriculturi organice este resimţită cel mai acut de producătorii autohtoni care au acum posibilităţi mai largi de a exporta pe piaţa europeană produse certificate ecologic. Acest studiu de caz este despre oameni din Moldova care utilizează cu destul succes inovaţiile tehnologice la prelucrarea produselor agricole şi sunt campioni la exportul produselor ecologice.
   18.08.2015      RFM   
  • COMUNITĂŢI DURABILE // Primăriile din Moldova sunt mai aproape de oameni prin inovaţie
   Patru primării din Republica Moldova vor aplica idei inovatoare pentru a răspunde necesităţilor cetăţenilor. Acest lucru este posibil graţie unor granturi de câte 5.000 dolari, oferite de guvernul Danemarcei, prin intermediul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). Totodată, Centrul de Inovaţii Sociale Moldova sprijină comunităţile respective la conceperea soluţiilor interactive de comunicare cu cetăţenii.
   18.08.2015      www.md.undp.org   
   25 DE JURNALIȘTII ÎNVAȚĂ CUM SĂ SCRIE DESPRE MEDIU
   Timp de trei zile, 25 de jurnaliști învăță cum să scrie despre mediu. Instruirea a început la 13 august 2015 și este a treia din seria de traininguri organizate de AJMTEM, într-un proiect susținut de PNUD. Împreună cu specialiștii în domeniul mediului din cadrul Ministerului Mediului, jurnaliști cu experiență din presa națională, jurnaliști de mediu din România, jurnaliștii dezvoltă subiecte de mediu, învăță unde să găsească subiectele, pe ce să pună accent pentru ca subiectul să fie interesat publicului larg, dar și de ce este importantă tematica de mediu. Combinând teoria cu practica, la final de instruire, jurnaliștii vor putea realiza materiale media complexe pe domeniul ecologic.
   16.08.2015      ecopresa.md   
  • Noi perspective de colaborare între Ministerul Mediului și ONG-urile de mediu
   Vineri, 14 august, Ministerul Mediului a fost gazda unei mese rotunde cu participarea Ministrului Valeriu Munteanu și reprezentanţilor organizațiilor neguvernamentale de mediu din Chișinău și din raioanele Republicii Moldova.
   15.08.2015      Ministerul Mediului   
   ECO-PAPER, ECORECO AND BIN TEAM ȘI MEGA VOR MERGE LA FINALA EUROPEANĂ A CLIMATELAUNCHPAD
   La Chișinău a avut loc finala Națională a competiției ClimateLaunchpad, organizată pentru prima dată în Moldova. Învingătoare au ieșit trei idei de business ecologic care vor reprezenta Moldova la finala europenă care va avea loc în luna septembrie în Amsterdam, Olanda. Din 11 echipe care au venit cu câte o idee de afacere ecologică, juriul a selectat trei cele mai bune: Eco-paper, EcoReco and Bin Team și Mega.
   12.08.2015      ecopresa.md   
  • La Ungheni s-a desfășurat cea de-a doua ședință a consultărilor publice asupra Planului de gestionare a bazinului râului Prut
   Marți, 11 august, în incinta Consiliului Raional Ungheni s-a desfășurat cea de a 2 ședință a consultărilor publice asupra proiectului Planului de gestionare a bazinului râului Prut, organizată de către Ministerul Mediului cu suportul Proiectului „Protecția Mediului în Bazinele Râurilor Internaționale” (EPIRB), finanțat de către Uniunea Europeană.
   12.08.2015      Ministerul Mediului   
   Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a avut o întrevedere cu reprezentanţii sectorului neguvernamental de mediu
   Vineri, 7 august, Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a avut o întrevedere cu reprezentanţii sectorului asociativ de mediu Vlad Garaba, preşedinte al Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Alexei Andreev, preşedinte al Societăţii Ecologice „Biotica”, Ilia Trombiţki, director executiv al Asociaţiei Internaţionale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-TIRAS” şi Dumitru Arion, preşedinte al asociaţiei obşteşti „Viitorul Verde”.
   10.08.2015      Ministerul Mediului   
  • Peste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse în prima zi de înregistrare
   10 August, Chişinău – Peste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse până la această oră la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, astfel fiind completat numărul limită de oferte pentru gospodăriile casnice în chiar prima zi de înregistrare. În următoarea perioadă vor fi acceptate doar cereri de la întreprinderi mici şi microîntreprinderi ce doresc să îşi instaleze sisteme de încălzire pe biomasă cu rambursare de cost din fonduri europene, numărul maxim admisibil fiind 50.
   10.08.2015      biomasa.md   
   Peste 50 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2015
   10 August 2015 - Peste 50 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2015, cele mai multe concurând pentru categoriile de Cel mai Bun Proiect în Energia Solară, Bioenergie și Eficiență Energetică. Proiectele inovative în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost depuse de persoane private, instituţii publice, companii private, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media, în perioada activă a concursului: 5 martie – 5 august curent.
   10.08.2015      biomasa.md   
  • Starea actuală a apelor din bazinul fluviului Nistru
   În legătură cu informațiile apărute recent în mijloacele mass-media cu referire la starea catastrofală legată de scăderea nivelului apei în fluviul Nistru, fapt ce ar putea afecta procesul de alimentare cu apă a capitalei, Ministerul Mediului comunică următoarele. Din cauza lipsei îndelungate a precipitațiilor și a gradului înalt de evapotranspirație, în intervalul 3 - 10 august, în râurile și lacurile din Republica Moldova se atestă secetă hidrologică (cod galben).
   06.08.2015      Ministerul Mediului   
   A doua rundă de granturi pentru aplicarea inovațiilor în afaceri: termen limită 22 august 2015
   Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD) Moldova anunță despre deschiderea celei de-a doua rundă a competiției de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii care doresc să realizeze inovații în afacerile sale. Suma maximă a grantului este de 8.000 USD, sau 60% din valoarea totală a proiectului, solicitantul acoperind nu mai puțin de 40% din bugetul acestuia.
   06.08.2015      md.undp.org   
  • Proiect de gestionare integrată a deșeurilor menajere solide în raionul Cimișlia susținut de Ministerul Mediului
   La 4 august 2015, Viceministrul Mediului Lazăr Chirica a participat la ședința de lucru cu reprezentanții Primăriei și Consiliului raional Cimișlia, ai ADR Sud și operatorii serviciilor de salubrizare din raion, care a avut drept temă de discuție dezvoltarea sectorului de management al deșeurilor la nivel de subregiune.
   05.08.2015      Ministerul Mediului   
   Gheorghe Cimbir, omul care nu este afectat de creșterea prețului la energie electrică/ FOTO
   În timp ce ceilalți moldoveni se plâng de scumpirea energiei electrice, Gheorghe Cimbir, din orășelul Codru, obține energie prin intermediul panourilor solare atât pentru nevoile gospodăriei sale, dar și pentru a vinde companiei Union Fenosa.
   05.08.2015      moldova.org   
  1 2 »»