• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
  • R. Moldova va avea un centru unic de instruire pentru operatorii centralelor termice pe biomasă
   În R. Moldova, angajaţii care deservesc sistemele de încălzire pe biomasă vor beneficia de instruire continuă și calificată la un Centru unic, care va fi creat cu sprijinul și la inițiativa Proiectului „Energie şi Biomasă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
   21.09.2016      www.md.undp.org   
   Proiectul COMPOSTARE ÎN COMUNITĂȚILE RURALE a fost lansat la Cărpineni şi Horjeşti
   Proiectul pilot COMPOSTARE ÎN COMUNITĂȚILE RURALE, finanţat de Fondul Canadian pentru Iniţiative Locale (CFLI) şi implementat de Centrul Ecologic de Asistenţă şi Instruire (CEAI), și-a lansat activitățile în satele Cărpineni şi Horjeşti din comuna Cărpineni, raionul Hânceşti. În prezenţa primarului Ion Cărpineanu şi a circa 40 de persoane, managerul proiectului Sergiu Burcă a prezentat activitățile ce vor avea loc în lunile următoare, precum şi informații privind beneficiile compostării la sursă a deşeurilor biodegradabile.
   19.09.2016     
  • SĂPTĂMÂNA ”MOLDOVA ECO ENERGETICĂ” EDIȚIA 2016 VA FI ORGANIZATĂ ÎN PERIOADA 28 NOIEMBRIE - 2 DECEMBRIE
   Aspectele importante ale organizării și desfășurării celui mai mare concurs de premiere a inițiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice au fost abordate la ședința Consiliului de Coordonare al Competiției Moldova Eco-Energetică, ediția 2016. Ședința a fost prezidată de către domnul Octavian Calmâc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei, și organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică.
   15.09.2016      aee.md   
   COMPOSTARE ÎN COMUNITĂȚILE RURALE // Proiect pilot pentru un mediu curat și dezvoltare durabilă
   Centrul Ecologic de Asistență și Instruire (CEAI) implementează un proiect pilot ce își propune să îi instruiască pe locuitorii satelor Cărpineni și Horjești, din raionul Hâncești, să composteze deșeurile biodegradabile din gospodăriile lor. Proiectul este realizat cu sprijinul Fondului Canadian pentru Inițiative Locale (CFLI) în Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria comunei Cărpineni.
   07.09.2016     
  • Proiectul PNUD-GEF Reforma Fiscală de Mediu a organizat o nouă Masă Rotundă
   Chişinău, 29 septembrie 2015. Proiectul PNUD-GEF Reforma Fiscală de Mediu a organizat astăzi o Masă Rotundă cu tema: “Integrarea priorităţilor de mediu în planificarea locală și bugetarea bazată pe performanță”. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Fondului Ecologic Naţional, Cancelariei de Stat, Ministerului Finanţelor, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, primari şi funcţionari locali, precum şi experţi din sectorul neguvernamental.
   30.09.2015      Proiectul RFM   
   GRANTURILE OFERITE DE PROIECTUL PNUD-GEF REFORMA FISCALĂ DE MEDIU ÎNCEP SĂ DEA ROADE // Se va împlini un vis al locuitorilor din Cartierul Tineretului din Ungheni
   Amenajarea scuarului din Cartierul Tineretului este un mini-proiect obținut de Primăria orașului Ungheni în cadrul Proiectului „Reforma fiscală de mediu”, implementat de Ministerul Mediului și PNUD Moldova, cu suport financiar al Fondului Global de Mediu. Inițial, bugetul mini-proiectului era de 200 mii lei, dintre care 160 mii lei constituie grantul oferit de PNUD. Însă, Primăria orașului Ungheni a decis că locuitorii cartierului merită un scuar amenajat cu toate atributele unui loc de agrement confortabil. În acest context, bugetul proiectului a fost ridicat la peste 320 mii lei, unde, contribuția Primăriei va fi mai mare de 51 %. Această sumă va fi acoperită din contul mijloacelor taxelor locale acumulate suplimentar.
   30.09.2015      ungheni.md   
  • CLUBUL JURNALIȘTILOR DE MEDIU - 29 SEPTEMBRIE 2015
   Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din R. Moldova (AJMTEM), în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Ministerul Mediului, desfăşoară, la 29 septembrie 2015, o sesiune de comunicare a jurnaliştilor de mediu cu responsabilii de mediu, care combină două evenimente consecutive: Întrunire cu Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu și un Club de presă pe tema schimbărilor climatice.
   29.09.2015      ecopresa.md   
   Republica Moldova este parte în promovarea dezvoltării economice „verzi” în țările Parteneriatului Estic
   Astăzi, 29 septembrie, la Ministerul Mediului a fost convocată ședința Grupului de lucru privind dezvoltarea durabilă și economia verde, activitate coordonată de către copreşedinţii Grupului de Lucru, Puncte naţionale Focale EaP GREEN, Andrian DELINSCHI, viceministru al Ministerul Mediului şi Lilia PALII, Secretar de Stat, Ministerul Economiei.
   29.09.2015      Ministerul Mediului   
  • AGENȚIA PENTRU EFICIENȚĂ ENERGETICĂ PARTICIPĂ LA CEA DE-A 8-a EDIȚIE A EVENIMENTULUI ”ZIUA ENERGIEI” BRAȘOV
   29 septembrie 2015 / “Ziua Energiei” Brașov a devenit una dintre cele mai importante conferințe dedicate energiei regenerabile în România. TTM și REPOM continuă tradiția și organizează, în data de 29 septembrie 2015, a 8-a ediție Ziua Energiei Brașov, la hotel Kronwell în Brașov. La eveniment participă și dl Igor Zănoagă, Consilier în domeniul Eficienței Energetice în industrie din cadrul Agenția pentru Eficiență Energetică din Republica Moldova.
   29.09.2015      aee.md   
   Nou echipament modern de monitorizare a apelor subterane din bazinul r.Prut
   Astăzi, 28 septembrie, Ministrul Mediului Valeriu Munteanu și Pirkka Tapiola, Diplomat finlandez, șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, au asistat transmiterea echipamentului modern pentru monitoringul apelor subterane din cadrul Proiectului finanţat de UE " PROTECŢIA MEDIULUI A BAZINELOR RÂURILOR TRANSFRONTALIERE" către întreprinderea de Stat „Expediţia Hidrogeologică din Moldova" din subordinea Ministerului Mediului al Republicii Moldova.
   28.09.2015      Ministerul Mediului   
  • Ţările Parteneriatului Estic discută la OECD despre subvenţiile energetice şi schimbarea climei
   În perioada 24-25 septembrie curent, oficiul din Paris al OECD a găzduit o întrunire de planificare pe tema ”Inventarierea subvenţiilor în secorul energetic al ţărilor Parteneriatului Estic”. Reprezentanţii Armeniei, Azerbadjanului, Belorusiei, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei au prezentat situaţia actuală a subvenţiilor respective în ţările lor şi au discutat despre măsurile ce trebuie luate în vederea îndeplinirii angajamentelor Rio+ privind reducerea emisiilor şi a consumului de energie electrică, produse petroliere şi gaze.
   28.09.2015      Proiectul RFM   
   Situația ecologică în raionul Slobozia din stânga Nistrului s-a îmbunătățit, grație Uniunii Europene
   28.09.2015 – Raionul Slobozia din stânga Nistrului și-a soluționat una dintre cele mai stringente probleme. Cu ajutorul Uniunii Europene, aici au fost modernizate serviciile de gestionare a deșeurilor. Gunoiștile neautorizate sunt lichidate, iar locuitorii au obținut acces la servicii publice moderne, prestate la timp.
   28.09.2015     
  • [OPINIE] Moldova pe calea atingerii Obiectivelor Globale
   Liderii mondiali tocmai au adoptat noile Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), cunoscute ca și Obiective Globale. Acestea reprezintă o viziune comună privind crearea unui parcurs durabil pentru oameni și planetă până în 2030. Acesta este principiul de bază al noii agende de dezvoltare, care poate determina lumea să acționeze pentru a pune capăt sărăciei, pentru a-și schimba viața și pentru a proteja planeta. În Moldova, accentul este pus pe reducerea sărăciei, accesul la educație și abilitarea femeilor, domenii în care persistă numeroase provocări.
   28.09.2015      PNUD Moldova   
   Ministerul Economiei şi PNUD Moldova vor implementa a doua etapă a Proiectului „Antreprenoriat Inovativ pentru Angajare Durabilă”
   25 septembrie 2015, Chişinău – Consiliului Executiv al Proiectului PNUD Moldova „Antreprenoriat Inovativ pentru Angajare Durabilă”, s-a reunit, astăzi, la Ministerul Economiei. La eveniment a participat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, Reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova, Narine Sahakyan, specialişti din cadrul proiectului şi Ministerului.
   25.09.2015      Ministerul Economiei   
  • CLUBUL JURNALIȘTILOR DE MEDIU - 29 SEPTEMBRIE 2015
   Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din R. Moldova (AJMTEM), în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Ministerul Mediului, desfăşoară, la 29 septembrie 2015, o sesiune de comunicare a jurnaliştilor de mediu cu responsabilii de mediu, care combină două evenimente consecutive: Întrunire cu Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu și un Club de presă pe tema schimbărilor climatice.
   25.09.2015      ecopresa.md   
   ÎN REPUBLICA MOLDOVA A FOST LANSAT PRIMUL USCĂTOR DE CEREALE CE FUNCȚIONEAZĂ PE BAZĂ DE BIOENERGIE
   Compania Sudzucker Moldova a lansat joi la Drochia un nou complex de uscare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase, care aparţine întreprinderii-fiice Agro-SZM. La deschidere a participat și directorul Agenției pentru Efiență Energetică, Mihail Stratan.Complexul este pus în funcţiune de apa fierbinte și energie alecrtrică, care vine de la fabrica de biogaz, instalată în anul 2013 și care a fost cofinanțată de Proiectul Energie și Biomasă care a aciziționat, cu susținerea Agenției pentru Eficiență Energetică, un motor cu ardere internă ce lucrează pe bază de borhot din sfeclă de zahăr, în valoare de 150 de mii de dolari. Exploatarea uscătorului de cereale va permite valorificarea aproape totală a "energiei verzi" produse de companie.
   25.09.2015      aee.md   
  • Social Good Summit 2015 în Moldova se axează pe noile Obiective de Dezvoltare Durabilă
   Pentru a lansa Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova, au organizat Social Good Summit 2015. Evenimentul a fost dedicat inovaţiilor în educaţie."Social Good Summit este un eveniment pilot pentru PNUD," a spus administratoarea organizaţiei, Helen Clark. "Vom utiliza platforma Social Good Summit și publicul ei pentru a ajuta guvernele și partenerii noștri să lanseze obiectivele de dezvoltare durabilă și pentru a le face cunoscute de toţi."
   25.09.2015      PNUD Moldova   
   Produsele din azbest reprezintă un pericol atât pentru sănătatea omului, cât şi pentru mediul înconjurător
   Informaţie de sensibilizare a publicului şi a agenţilor economici referitor la proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea nr. 1515-XII din 16.06.1993 privind protecţia mediului înconjurător - art. 56;
   23.09.2015      Ministerul Mediului   
  • Schimbările climatice discutate în Moldova de Ministerul Mediului, UE şi PNUD
   Programul Clima East, finanțat de Uniunea Europeană, a organizat astăzi o conferință de importanță majoră la Chișinău, pentru a discuta în ce măsură sunt pregătite ţările din Parteneriatul Estic şi Rusia să facă faţă impactului schimbărilor climatice.
   22.09.2015      PNUD Moldova   
   Summitul privind Dezvoltarea Durabilă: Purtătorii de cuvânt şi experţii PNUD disponibili pentru interviuri, în mai multe limbi de circulaţie internaţională
   Peste 150 de lideri mondiali vor participa la Summitul ONU privind Dezvoltarea Durabilă, desfăşurat în perioada 25-27 septembrie la New York, pentru a agrea 17 obiective care vor trasa direcţia de dezvoltare globală pentru următorii 15 ani.
   21.09.2015      PNUD Moldova   
  1 2 »»