• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  • Accident ecologic la Chișinău: scurgere de păcură de la CET-2
   Scurgerea de păcură de la CET-2 a S.A. „Termoelectrica” din municipiul Chișinău produsă în data de 28 decembrie 2015 s-a vrut a fi muşamalizată de administraţia CET-2.
   31.12.2015      ecopresa.md   
   Slovenia va contribui la construcția unei stații de epurare în orașul Soroca
   Astăzi, 15 decembrie, Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a inițiat negocierile cu partenerii de dezvoltare din Slovenia privind realizarea Proiectului „Construcția stației de epurare a apelor uzate din orașul Soroca”, avînd o întrevedere de lucru cu un grup de specialiști sloveni.
   15.12.2015      Ministerul Mediului   
  • Jurnaliști moldoveni au studiat cele mai bune practici în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice de la liderii pieței din Danemarca
   Camera de Comerț și Industrie a desfășurat o vizită de studiu în Danemarca pentru un grup de jurnaliști din Moldova, specializați în domeniul producției și utilizării energiei din biomasă, bazată pe deșeuri agricole. Vizita a fost organizată în perioada 6-12 decembrie curent, împreună cu partenerii danezi ai CCI din proiectul EEN (Europe Enterprise Network), la solicitarea Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP.
   14.12.2015      biomasa.md   
   I-a venit secetei de hac
   Gata, seceta care a cam îndesit-o prin părțile noastre, nu-i va mai fi un impediment în dezvoltarea afacerii sale. De acum înainte, Gospodăria Țărănească (GȚ) "Radu Agapi" din Buda va avea la dispoziție apă suficientă pentru irigarea plantațiilor sale.
   08.12.2015      adapt.clima.md   
  • Doar un om informat este un om puternic
   „DOAR UN OM INFORMAT ESTE OM PUTERNIC"Zilele trecute ne-a păşit pragul redacţiei un vechi cunoscut (şi cititor fidel al publicaţiei noastre) - Valeriu Agapie, un harnic şi priceput antreprenor rural din Buda Călăraşilor, care cu mai mulţi ani în urmă a iniţiat o afacere de familie, specializându-se iniţial în cultivarea legumelor atât în sol neprotejat, cât şi în sere.
   08.12.2015      adapt.clima.md   
   20 iniţiative de succes au fost premiate la Moldova Eco-Energetică, Gala premiilor în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice
   5 Decembrie 2015, Chişinău - 20 iniţiative de succes în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică, ediţia 2015, eveniment ce a avut loc în seară zilei de 4 Decembrie, la Teatrul Mihai Eminescu. Peste 400 de invitaţi, reprezentanţi ai conducerii de vârf a Republicii Moldova, miniştri, ambasadori, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile au participat la eveniment.
   05.12.2015      biomasa.md   
  • Republica Moldova și-a estimat potențialul teoretic de cogenerare la peste 6000 de MWth energie termică şi 4.000 MWel energie electrică
   2 Decembrie 2015, Chişinău - Republica Moldova și-a estimat potențialul teoretic de cogenerare, în baza consumului de energie termică utilă, la 6.222 MWth și, respectiv, 4.636 MWel capacități de producere a energiei electrice. Acesta ar urma a fi asigurat inclusiv prin valorificarea potențialului naționale de energie regenerabilă.
   02.12.2015     
   Conferință dedicată schimbărilor climatice
   Începând cu ziua de ieri și pâna pe 11 decembrie, la Paris, Franța, circa 150 de lideri de state și guverne vor participa la cea de-a 21-a Conferință a Parților Convenţiei-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice. În comun se va negocia semnarea unui acord climatic care să oblige guvernele să impună măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
   01.12.2015      Ministerul Mediului   
  • Primăria Ialoveni premiază cetățeni eco-responsabili
   Cetățenii care vor informa despre persoanele ce aruncă gunoi în râul Ișnovăț vor fi premiați de către primăria orașului Ialoveni. Informația a fost publicată pe pagina de facebook a primăriei.
   20.11.2015      ecopresa.md   
   Educația ecologică prezentă în școlile profesionale
   Elevii a patru școli profesionale din Republica Moldova studiază cursuri modulare privind educația ecologică. Cursurile au durata de un an de zile și au fost introduse în programul de studii al meseriilor: lăcătuș-instalator tehnică sanitară și electromontor la întreținerea și repararea utilajului electric.
   17.11.2015      ecopresa.md   
  • Cele mai poluate regiuni ale Municipiului Chișinău
   Regiunea gării de Nord, a gării Feroviare sunt considerate a fi cele mai poluate în Chișinău din punct de vedere a calității aerului. Următoarele regiuni ca grad de poluare sunt Centru, Rîșcani, Buiucani, Ciocana Veche și Botanica. Potrivit hărții publicate pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic de Stat zonele periferice ale Chișinăului au nivel de poluare redus.
   12.11.2015      ecopresa.md   
   350 de copaci și 40 000 de lalele au fost plantate în Orhei
   Lucrări de curățire, reamenajare și plantare au loc în mai multe zone ale orașului Orhei. Astfel, mai mulți angajați de la spații verzi, au planta astăzi aproximativ 350 puieți de copaci și 40.000 de lalele de-a lungul a mai multor străzi și parcuri.
   11.11.2015      ecopresa.md   
  • Cinci proiecte de energie regenerabilă de succes din lume
   Energia Verde sau energia obținută din surse regenerabile este energia viitorului. De aceeași părere sunt cercetătorii Stepehn Pacala și Robert Socolow de la Universitatea Princeton, care au elaborat o strategie de diminuare a schimbărilor climatice și estimează că cel puțin două
   04.11.2015      ecopresa.md   
   Program de cooperare transfrontalieră
   Astăzi, 3 noiembrie 2015, Viceministrul Mediului al Republicii Moldova Victor Morgoci a participat la  prima conferința de prezentare a realizărilor proiectului „Inventarierea, evaluarea și remedierea surselor antropogene de poluare în regiunea Dunării de Jos din Ucraina, România și Republica Moldova".  (MIS ETC
   03.11.2015      Ministerul Mediului   
  • Un liceu din Bălţi va deveni mai eficient din punct de vedere energetic
   Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți se pregătește să devină mai eficient din punct de vedere energetic. Astfel, în luna noiembrie 2015 va fi prezentată analiza tehnico- economică pentru un concept de proiect de renovare termică a liceului.
   28.10.2015      ecopresa.md   
   Fondul Ecologic Naţional va fi instituţionalizat
   Ministerul Mediului a elaborat şi expediat spre aprobare Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unui proiect de lege care prevede înfiinţarea Agenţiei Fondului Ecologic Naţional, în calitate de instituţie juridică separată şi autonomă din punct de vedere financiar. Proiectul presupune modificarea următoarelor acte legislative: Legea nr. 1515-XII din 16.06.1993 cu privire la mediul înconjurător, Legea nr. 1540-XIII din 25.02.1998 privind plata pentru poluarea mediului şi Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale nr. 181 din 25.07.2014.
   23.10.2015      Ministerul Mediului   
  • Ministrul Valeriu Munteanu este determinat să valorifice pe deplin rezultatele Proiectului PNUD-GEF „Reforma Fiscală de Mediu”
   Chişinău, 22 octombrie 2015. La Ministerul Mediului a avut loc şedinţa finală a Comitetului de Coordonare a Proiectului PNUD-GEF "Consolidarea capacităţii de implementare a reformei fiscale în domeniul mediului pentru realizarea priorităţilor naţionale şi globale de mediu".
   22.10.2015      Proiectul RFM   
   Producătorii de biocombustibil de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au împărtăşit experienţa dezvoltării afacerilor în sectorul energiei regenerabile
   Chişinău, 20 octombrie 2015 -15 antreprenori şi reprezentanţi ai instituţiilor de profil din stânga Nistrului s-au întâlnit pentru un schimb de experienţă la Tiraspol cu un grup de antreprenori din dreapta Nistrului activi în sectorul producerii biocombustibilului şi cultivării plantelor energetice. Vizita a fost organizată de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
   20.10.2015      biomasa.md   
  • Mesajul Sectretarului General ONU cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor din Mediul Rural
   Anul acesta Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural se desfăşoară după decizia istorică de luna trecută de adoptare către liderii mondiali a Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă. Provocarea noastră actuală este de a profita de această oportunitate oferită de acest cadru nou care inspiră, pentru a transforma viețile femeilor din mediul rural.
   15.10.2015     
   IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și Antreprenoriatului Social
   "IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și Antreprenoriatului Social” este un eveniment socio-cultural ce unește principalii actori din lumea ecologică a Moldovei. Scopul acestui eveniment este de a informa publicul larg despre posibilitățile de a schimba rutina într-un stil de viață mai activ, sănătos și sustenabil.
   15.10.2015      ecology.md   
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 »»