• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri
  Știri
  • La Cărpineni, compostul prinde teren
   Proiectul pilot Compostare în comunitățile rurale, implementat la Cărpineni, se apropie de sfârșit. Un sondaj realizat printre participanții la cursurile de instruire care au primit lăzi de compost arată că marea majoritate a acestora au început să folosească lăzile și au spus că deșeurile pe care le scot din gospodărie pentru a fi transportate la gunoiște s-au redus considerabil.
   17.12.2016      Proiect pilot   
   GHID PENTRU COMPOSTAREA DEȘEURILOR BIODEGRADABILE ÎN GOSPODĂRII
   La Cărpineni continuă implementarea proiectului pilot "Compostare în comunitățile rurale", finanțat de Fondul Canadian pentru Inițiative Locale.
   23.11.2016      CEAI   
  • Problematica sectorului energetic a fost discutată de experții naționali cu colegii din Secretariatului Comunității Energetice
   22 noiembrie, Chișinău – Aspectele implementării Regulamentului UE privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene au fost discutate astăzi la Chișinău în cadrul unui atelier de lucru cu participarea specialiștilor din domeniul energetic din țară și a unui grup de experți ai Secretariatului Comunității Energetice.
   22.11.2016      Ministerul Economiei   
   Peste 56% dintre familiile din R. Moldova își încălzesc casele cu sobe individuale
   Peste 56% dintre familiile din R. Moldova își încălzesc locuințele cu sobe individuale, iar în perioada rece a anului nu-și încălzesc întreaga suprafață a imobilului. Doar 22,4 % din moldoveni au acces la sistemul centralizat de încălzire. Din totalul locuinţelor doar 13,2% sunt racordate la sistemul centralizat de apă caldă și mai mult de jumătate nu au nici un sistem de încălzire a apei. Acestea sunt câteva din constatările Cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice, realizate de Biroul Național de Statistică cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), și al Comunității energetice.
   17.11.2016      PNUD Moldova   
  • Să facem din gunoi îngrășământ de soi
   Cursul practic de compostare a început la Cărpineni ieri, 25 octombrie. La acesta au participat elevi și profesori de la Liceul „Ștefan Holban” din comună, angajați ai primăriei și mai mulți localnici. Totodată, peste 70 de lăzi de compost au fost transportate la Primăria comunei Cărpineni, care urmează să fie distribuite sătenilor și instituțiilor de aici. Toți participanții la curs au primit un Ghid pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, iar mai mulți dintre aceștia și-au exprimat dorința de a primi o ladă de compost.
   25.10.2016      @ProiectPilot   
   BUNELE PRACTICI ALE UTILIZĂRII BIOMASEI ÎN SCOPURI ENERGETICE
   11 octombrie 2016, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în comun cu Spelleken Associates, reprezentant al consorțiului german pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă înRepublica Moldova, au organizat forumul BioTrain cu genericul: „ Bunele practici ale utilizării biomasei în scopuri energetice”. Evenimentul a fost prezidat de către domnul Ion Cozma, vicedirectorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.
   11.10.2016      aee.md   
  • La Bender a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru ocrotirea mediului
   Pe 28 septembrie curent,la sediul misiunii OSCE din or. Bender a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru ocrotirea mediului. Delegaţia din partea Chişinăului a fost condusă de viceministrul mediului Andrian Delinschi.
   03.10.2016      Ministerul Mediului   
   R. Moldova va avea un centru unic de instruire pentru operatorii centralelor termice pe biomasă
   În R. Moldova, angajaţii care deservesc sistemele de încălzire pe biomasă vor beneficia de instruire continuă și calificată la un Centru unic, care va fi creat cu sprijinul și la inițiativa Proiectului „Energie şi Biomasă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
   21.09.2016      www.md.undp.org   
  • Proiectul COMPOSTARE ÎN COMUNITĂȚILE RURALE a fost lansat la Cărpineni şi Horjeşti
   Proiectul pilot COMPOSTARE ÎN COMUNITĂȚILE RURALE, finanţat de Fondul Canadian pentru Iniţiative Locale (CFLI) şi implementat de Centrul Ecologic de Asistenţă şi Instruire (CEAI), și-a lansat activitățile în satele Cărpineni şi Horjeşti din comuna Cărpineni, raionul Hânceşti. În prezenţa primarului Ion Cărpineanu şi a circa 40 de persoane, managerul proiectului Sergiu Burcă a prezentat activitățile ce vor avea loc în lunile următoare, precum şi informații privind beneficiile compostării la sursă a deşeurilor biodegradabile.
   19.09.2016     
   SĂPTĂMÂNA ”MOLDOVA ECO ENERGETICĂ” EDIȚIA 2016 VA FI ORGANIZATĂ ÎN PERIOADA 28 NOIEMBRIE - 2 DECEMBRIE
   Aspectele importante ale organizării și desfășurării celui mai mare concurs de premiere a inițiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice au fost abordate la ședința Consiliului de Coordonare al Competiției Moldova Eco-Energetică, ediția 2016. Ședința a fost prezidată de către domnul Octavian Calmâc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei, și organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică.
   15.09.2016      aee.md   
  • COMPOSTARE ÎN COMUNITĂȚILE RURALE // Proiect pilot pentru un mediu curat și dezvoltare durabilă
   Centrul Ecologic de Asistență și Instruire (CEAI) implementează un proiect pilot ce își propune să îi instruiască pe locuitorii satelor Cărpineni și Horjești, din raionul Hâncești, să composteze deșeurile biodegradabile din gospodăriile lor. Proiectul este realizat cu sprijinul Fondului Canadian pentru Inițiative Locale (CFLI) în Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria comunei Cărpineni.
   07.09.2016     
   Tinerii din Moldova aduc energie regenerabilă în comunitățile și familiile lor
   11 august 2016. Imaginați-vă o moară de vânt, care combină tehnologii utilizate încă din Evul Mediu cu cercetările de ultimă generație. Este eficientă și nu poluează mediul înconjurător, deoarece nu produce CO2. De altfel, ne și ajută să economisim banii pe care i-am fi cheltuit pe electricitate.Un prototip al unei astfel de mori de vânt a fost proiectat de Denis, un băiat de 14 ani din satul Baurci din Gagauz-Yeri*.
   11.08.2016      undp.md   
  • ÎN CHIȘINĂU S-A DESCHIS PRIMA STAȚIE DE ALIMENTARE A MAŞINILOR ELECTRICE
   O stație de alimentare a automobilelor electrice a fost lansată recent la Chișinău. Aceasta poate fi găsită în parcarea unui centru comercial de pe bulevardul Dimitrie Cantemir.
   28.07.2016      ecopresa.md   
   55 DE TINERI PARTICIPĂ LA CEA DE-A CINCEA EDIȚIE A TABEREI DE VARĂ ENERGEL
   16 iulie 2016 -- 55 de tineri din stânga Nistrului, UTA Gagauz Yeri şi din raioanele de sud ale Republicii Moldova participă la cea de-a cincea ediţie a Taberei de Vară ENERGEL, desfăşurată în perioada 6-17 iulie, în s. Dănceni, rl Ialoveni. Tabăra de vară este o iniţiativă a Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare.
   16.07.2016      aee.md   
  • Iluminând calea către o energie durabilă Moldovei
   În Moldova, schimbările climatice reprezintă o amenințare serioasă pentru sectorul energetic. Cu temperaturi mai ridicate, precipitații fluctuante și un număr tot mai mare și mai sever al fenomenelor meteorologice extreme, impactele climatice reduc eficiența centralelor electrice și a conductelor, și compromit producția și livrarea de energie.
   23.06.2016      undp.md   
   SUN Dă-I Fest a adus energia curată în inima capitalei
   Sun Dă-I Fest a ajuns la a patra ediţie. Mii de oameni au venit astăzi în Grădina Publică Ştefan cel Mare să descopere tehnologiile eco şi să se delecteze cu melodii cântate la instrumente muzicale alimentate de la energia solară. Sun Dă-I Fest este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă - finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.
   20.06.2016      undp.md   
  • Ministerul Mediului a fost gazda ședinței Consiliului Sectorial de Coordonare a asitenței externe „Mediu, Aprovizionare cu Apă și Sanitație”
   Agenda ședinței a inclus:- Prezentarea propunerii de proiect privind extinderea sistemului de canalizare în raionul Nisporeni (Dna Daniela Bordeianu, Director Executiv, Solidaritate Europeana pentru Apa in Moldova(SEAM);-- Prezentarea propunerii privind instituirea Grupului de Lucru pe deșeuri în cadrul Consiliului Sectorial de Coordonare a asistenței externe „Mediu, Aprovizionare cu Apă și Sanitație” (Dna Inga Podoroghin, Secretar de Stat, Ministerul Mediului );- Situația în domeniul aprovizionării cu apă și sanitație în 26 de sate din Republica Moldova – Rezultatele sondajului (Prezentare: Proiectul ApaSan, Jonathan Hecke, Coordonator de proiect).
   17.06.2016      Ministerul Mediului   
   Sute de oameni sărbătoresc Ziua Mediului la Chişinău
   Sute de oameni au celebrat Ziua Mondială a Mediului pe 5 iunie 2016 în Parcul Valea Morilor din Chişinău. Evenimentul a fost marcat cu muzică, distracții, ateliere tematice pentru copii și adulţi, expoziții, un târg al meșterilor populari, și cu produse locale, obținute din natură, cadouri și comunicare.
   05.06.2016      undp.md   
  • ANRE a aprobat tariful pentru energia regenerabilă livrată de patru întreprinderi
   Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful la energia electrică produsă de panourile fotovoltaice instalate de patru întreprinderi. Capacitatea totală a acestor instalații constituie peste 50 de kW.
   23.05.2016      adapt.clima.md   
   Un important proiect privind schimbările climatice a fost realizat cu expertiza BCI
   În perioada octombrie 2015 – martie 2016, Compania de consultanţă „Business Consulting Institute” a prestat servicii de consultanță în cadrul proiectului ADA/PNUD ”Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice”. Proiectul a avut ca obiectiv incorporarea unor măsuri de adaptare la schimbările climatice în documentele strategice de dezvoltare de nivel raional și implementarea bugetului bazat pe performanță.
   19.05.2016      Business Consulting Institute   
  1 2 3 4 »»