• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri  |  Slovenia va contribui la construcția unei stații de epurare în orașul Soroca

    Slovenia va contribui la construcția unei stații de epurare în orașul Soroca

      Print
     15.12.2015     Ministerul Mediului   

    Astăzi, 15 decembrie, Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a inițiat negocierile cu partenerii de dezvoltare din Slovenia privind realizarea Proiectului „Construcția stației de epurare a apelor uzate din orașul Soroca", avînd o întrevedere de lucru cu un grup de specialiști sloveni. 

    În cadrul discuțiilor despre dinamizarea relațiilor dintre țările noastre și despre oportunitățile investiționale comune, a fost adusă la cunoștință informația că în conformitate cu decizia luată în cadrul ședinței Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică din 11.05.2015 și în contextul indicației Cancelariei de Stat nr. 2503-229 din 21.10.2015, a fost inițiată procedura de negociere cu partenerii de dezvoltare din Slovenia. 
    În context, Ministrul Mediului a solicitat transmiterea ofertei pentru finanțarea proiectului privind proiectarea și construcția stației de epurare a apelor uzate în orașul Soroca. Reprezentanții Centrului pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (CDCI) (subordonat Guvernului Republicii Slovenia), prezenți la întrevedere, au informat audiența că Compania RIKO (Slovenia) a finalizat propunerea de proiect pentru executarea lucrărilor de proiectare și construcție a stației de epurare a apelor uzate în orașul Soroca, în valoare de 7,7 mil euro. CDCI își exprimă suportul financiar în formă de grant în mărime de 20% (circa 1,5 mil euro), 65 % din costul proiectului (5 mil euro) în formă de credit de la SID Bank și 15% co-finanțare din partea Republicii Moldova. 

    Ministrului Mediului Valeriu Munteanu i-a fost transmis un proiect de Acord de colaborare la nivel interguvernamental în domeniul mediului și un Acord de finanțare în corespundere cu rigorile instituțiilor financiare din Slovenia, pentru a fi examinat și completat din partea Republicii Moldova. Ministrul a apreciat inițiativa părții slovene, menționând că țara noastră este deschisă pentru orice dialog constructiv și a afirmat că Ministerul Mediului  va utiliza toate facilitățile disponibile pentru a crea în satele și orașele noastre condiții decente de trai.