• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri  |  Tinerii din Moldova aduc energie regenerabilă în comunitățile și familiile lor

    Tinerii din Moldova aduc energie regenerabilă în comunitățile și familiile lor

      Print
     11.08.2016     undp.md   

    11 august 2016. Imaginați-vă o moară de vânt, care combină tehnologii utilizate încă din Evul Mediu cu cercetările de ultimă generație. Este eficientă și nu poluează mediul înconjurător, deoarece nu produce CO2. De altfel, ne și ajută să economisim banii pe care i-am fi cheltuit pe electricitate.

    Un prototip al unei astfel de mori de vânt a fost proiectat de Denis, un băiat de 14 ani din satul Baurci din Gagauz-Yeri*.

    „Am făcut acest prototip din deșeuri și materiale ușor accesibile, cum ar fi polistiren, carton, bețișoare de la înghețată, capace de sticle PET, și altele. Îl voi prezenta colegilor mei de școală și le voi povesti despre cum pot să protejeze mediul înconjurător, utilizând energia regenerabilă", explică Denis, demonstrându-și invenția.

    Pasionat de energia verde, Denis a creat un atelier improvizat la el acasă, unde construiește machete de turbine eoliene, panouri solare și de cazane pe bază de biomasă. El visează că într-o zi va fi capabil să transforme aceste prototipuri în dispozitive funcționale, pentru a le face viața mai ușoară și durabilă celor dragi.

    Denis a proiectat modelul unei mori de vânt în timpul celei de-a cincea ediții a școlii de vară ENERGEL, organizată de Proiectul Energie și Biomasă. Școala de vară a reunit 55 dintre cei mai activi copii care învață în școlile  în care se predau ore de Surse de energie regenerabilă.

    Cele zece zile petrecute la școala de vară au fost pline de activități. Tinerii promotori ai energiei verzi au participat la activități interactive, dezbateri, master class-uri de upcycling (reutilizare creativă) a deșeurilor, la crearea prototipurilor de tehnologii ecologic-pure, curățarea spațiilor verzi în zonele înconjurătoare, și la multe alte activități legate de energia regenerabilă. Ei au pus la cale experimente, pentru a genera electricitate din citrice și castraveți murați.

    Ana Maria, o amatoare de upcycling, la ai săi 14 de ani, a transformat blugii ei vechi în două genți eco. Ea i-a învățat și pe alții cum să-și folosească creativitatea pentru a face uz de lucruri aparent inutile. La sfârșit, un morman de gunoi a fost transformat la propriu într-o mică expoziție: vaze și suporturi pentru căni fierbinți, pungi ecologice și portofele au fost etalate.

    „Este uimitor modul în care ENERGEL demonstrează an de an cât de importantă este energia regenerabilă  pentru planetă și cât de distractiv poate fi procesul de a cerceta acest domeniu. Fiecare dintre noi poate fi parte a schimbării modului în care folosim sursele de energie, iar copiii trebuie să joace un rol-cheie în acest proces", afirmă Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

    Peste 330 de copii din toată Moldova au participat la școala de vară ENERGEL de la lansarea ei în 2012. Toți participanții au urmat cursul Surse de energie regenerabilă, lansat în 2012 în școlile din comunitățile în care Proiectul Energie și biomasă a instalat sisteme de încălzire pe bază de biomasă.

    Curriculum-ul îi învață pe copii din clasele a 7-a și a 9-a modul în care soarele, apa, plantele și vântul pot ajuta la protejarea planetei și la sporirea nivelului de securitate energetică a țării. Acesta este primul curs educațional unic de felul său în cadrul programului școlar dedicat problemelor de eficiență energetică și a surselor regenerabile de energie.

    În 2013, Ministerul Educației a introdus în curriculum-ul pentru clasele a 5-a și a 9-a, în toate școlile din Republica Moldova, cursul opțional Surse de energie regenerabilă. În urma acestei inițiative, numărul de școli care au aderat la ea sa triplat. Mai mult de 22.000 de elevi din 370 de școli din Moldova au devenit promotorii energiei verzi.

    „Sunt inspirată de interesul copiilor și de cunoștințele acestora despre energia regenerabilă. Soluțiile cu care au venit aceștia pentru utilizarea energiei regenerabile și păstrarea mediul ambiant curat sunt de-a dreptul impresionante. Grație acestor copii pasionați, putem progresa considerabil în realizarea unuia dintre cele mai importante Obiective Globale, pentru a îmbunătăți accesul tuturor la sursele de energie regenerabilă, viabilă, durabilă și de ultimă generație", afirmă Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă al ONU și Reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

    Având această oportunitate educațională pentru a implica tinerii în acest domeniu cheie pentru Moldova, datorită curriculum-ului școlar și programului de vară, constituie un pas înainte, vital pentru țară. Întorși acasă după tabăra de vară, tinerii acționează ca promotori ai energiei regenerabile și îi implică și pe colegii lor în diverse activități, cum ar fi proiecte de curățare a spațiilor verzi, cursuri de inovare, dezbateri și ateliere de lucru.

    Unii dintre ei deja și-au ales viitoarea carieră: ei vor să devină ingineri în domeniul regenerabilelor sau ecologiști.

    Proiectul Energie și Biomasă este un proiect cu durata de trei ani, desfășurat în perioada 2015-2017, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. În urma succesului primei etape a proiectului, lansat în 2012, a fost decisă continuarea acestuia.

    * Gagauz-Yeri este o regiune autonomă situată în sudul Republicii Moldova, cu o populație de 160.700 de persoane, majoritatea găgăuzi, bulgari, moldoveni și ruși.