• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri  |  COMPOSTARE ÎN COMUNITĂȚILE RURALE // Proiect pilot pentru un mediu curat și dezvoltare durabilă

  COMPOSTARE ÎN COMUNITĂȚILE RURALE // Proiect pilot pentru un mediu curat și dezvoltare durabilă

    Print
   07.09.2016      

  Deșeurile care se acumulează acasă pot să formeze un compost valoros, care poate fi folosit în grădină. În Moldova, o persoană generează, în medie, până la 716,5 kg de deșeuri pe an, dintre care 528,75 kg sunt biodegradabile. Cu toate acestea, cea mai mare parte a lor ajunge la groapa de gunoi ori este arsă și poluează mediul înconjurător. Deșeurile biodegradabile, amestecate cu cele anorganice, formează un melanj toxic ce poluează aerul, solul și resursele acvatice.

  Centrul Ecologic de Asistență și Instruire (CEAI) și-a propus să contribuie la soluționarea acestei probleme și implementează un proiect pilot ce își propune să îi instruiască pe locuitorii satelor Cărpineni și Horjești, din raionul Hâncești, să composteze deșeurile biodegradabile din gospodăriile lor. Proiectul este realizat cu sprijinul Fondului Canadian pentru Inițiative Locale (CFLI) în Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria comunei Cărpineni.

  În cadrul proiectului, la Cărpineni va fi desfăşurată o campanie de informare despre beneficiile compostării deșeurilor biodegradabile.  CEAI va selecta, cu sprijinul primăriei, peste 600 de persoane, dintre care funcționari publici și consilieri locali, antreprenori, profesori și elevi, membri ai familiilor localnice, care vor participa la un curs practic despre compostare. După acest curs, 300 de familii vor primi, prin mijlocirea proiectului, câte o ladă pentru compost, iar la zece instituții vor fi instalate compostoare performante, pentru a face realizabilă selectarea și valorificarea deșeurilor biodegradabile.    

  Câteva din beneficiile compostării

  Compostarea reduce în mod semnificativ coșul de gunoi pe care oamenii îl scot zilnic din gospodăriile lor şi îl aruncă, de multe ori, în locuri neautorizate.

  Compostul, aplicat în grădină sau în ghivecele cu flori, crește materia organică în sol, ajută plantele să absoarbă substanțe nutritive și oferă unele elemente nutritive suplimentare.

  Compostul face solurile argiloase mai aerisite şi ajută solurile nisipoase să rețină apa.

  Compostarea la domiciliu poate ajuta la economisirea a tot felul de resurse:

  Apă. Compostul ajută la absorbţia apei, astfel încât având suficient compost în sol, nu va trebui foloseşti prea multă apă pentru irigare. De asemenea, aplicând un strat gros de compost, ca un pansament, acesta va împiedica evaporarea apei din sol.

  Energie și combustibil. Multe din deșeurile organice conțin o cantitate mare de apă, acestea fiind unele dintre cele mai grele deșeuri. Compostarea la domiciliu reduce semnificativ din masa deşeurilor şi, respectiv, din cheltuielile pentru transportarea lor la gunoişti. Transportând mai puţine deşeuri, se poate face economie de combustibil și energie.

  Compostarea ar putea economisi bani. În cazul în care sunteți capabil să reduceţi cantitatea de gunoi pe care trebuie s-o aruncaţi, aţi putea reduce factura la gunoi. De asemenea, atunci când produce compost acasă, nu aveți nevoie să cumpaţi acest produs din magazinele de grădinărit!

  Compostul conține macro și micronutrienți care lipesc adesea din îngrășămintele sintetice. Astfel, compostul poate reduce sau chiar elimina utilizarea pesticidelor chimice, deoarece conține microorganisme benefice care pot proteja plantele de boli și dăunători.

  Pentru informaţie:

  Maria Bâlici, Asistentă de Proiect, tel: 0790 40 801; E-mail: ceai.office@gmail.com