• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri  |  Să facem din gunoi îngrășământ de soi

  Să facem din gunoi îngrășământ de soi

    Print
   25.10.2016     @ProiectPilot   

  Cursul practic de compostare a început la Cărpineni ieri, 25 octombrie. La acesta au participat elevi și profesori de la Liceul „Ștefan Holban" din comună, angajați ai primăriei și mai mulți localnici. Totodată, peste 70 de lăzi de compost au fost transportate la Primăria comunei Cărpineni, care urmează să fie distribuite sătenilor și instituțiilor de aici. Toți participanții la curs au primit un Ghid pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, iar mai mulți dintre aceștia și-au exprimat dorința de a primi o ladă de compost.

  La curs s-a vorbit despre rezultatele sondajului realizat, în cadrul proiectului, la Cărpineni, care a arătat că foarte puțini săteni prepară compost și că se practică arderea resturilor vegetale, care este nocivă. Analiza a relevat că sătenii își doresc să participe la un curs de instruire.

  Statisticile arată că o persoană generează peste 700 kg de deșeuri, anual, din care aproape jumătate sunt biodegradabile. Deșeurile organice sunt aruncate la gropile de gunoi, împreună cu cele neorganice, formând un amestec toxic.

  Prin compostare, se reduce cantitatea de deșeuri și se folosește eficient materia organică, care este transformată în îngrășământ. Preparând compost puteți să hrăniți solul, să îmbunătățiți textura acestuia și să furnizați substanţe nutritive pentru plante.

  Totodată, pot fi economisiți și bani, pentru că materialele sunt gratuite și la îndemână, nu e nevoie de pungi sau de saci menajeri, se înjumătățește cantitatea de gunoi transportată, nu se mai dau bani pe îngrășăminte chimice, deoarece compostul le poate înlocui, e gratis și sănătos. Efortul e mic: microorganismele, viermii, ploaia, soarele și aerul reprezintă toată forța de muncă necesară.

  Dacă doriți să primiți Ghidul pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, în format electronic, vă rugăm să ne expediați un mesaj la adresa ceai.office@gmail.com.

  Acesta este un proiect pilot și este finanțat de Fondul Canadian pentru Inițiative Locale (CFLI), fiind implementat de Centrul Ecologic de Asistență și Instruire, în parteneriat cu Primăria Cărpineni.