• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri  |  VIDEO // Din deșeurile biodegradabile se poate obține un îngrășământ organic foarte valoros

  VIDEO // Din deșeurile biodegradabile se poate obține un îngrășământ organic foarte valoros

    Print

  La Cărpineni, oamenii au înțeles că deșeurile biodegradabile care se acumulează acasă pot fi transformate în compost, adică într-un îngrășământ organic foarte valoros pentru îmbogățirea solului din grădină. Și nu numai că au înțeles, dar s-au și apucat să facă acest lucru în gospodăriile lor. Asta după ce, timp de șase luni, în această comună din raionul Hâncești a fost realizat proiectul pilot „Compostare în comunitățile rurale", finanţat de Fondul Canadian pentru Iniţiative Locale şi implementat de Centrul Ecologic de Asistenţă şi Instruire, în parteneriat cu Primăria Cărpineni.

  La conferința finală a proiectului, primarul Ion Cărpineanu a adresat mulțumiri echipei de implementare și Fondului Canadian pentru Inițiative Locale care a finanțat acest proiect benefic pentru comunitate.

  Managerul proiectului, Sergiu Burcă, a menționat că a fost desfăşurată o amplă campanie de informare despre procesul de compostare și beneficiile compostului. În acest sens, au fost tipărite și distribuite materiale informative (poster - 300 ex., ghid practic - 2000 ex.) Peste 600 de persoane, printre care funcționari publici, consilieri locali, antreprenori, profesori și elevi, au participat la un curs de instruire despre compostare. Prin mijlocirea proiectului, 250 de familii și 10 instituții publice au primit gratuit lăzi pentru compost.

  Un alt produs al proiectului este și documentarul "Compostul: o alegere naturală pentru Cărpineni", care va fi mediatizat pe larg pentru a face cunoscută această practică folositoare în toată Republica Moldova.

  Participanții la conferință au spus că au început să folosească lăzile și că deșeurile pe care le scot din gospodărie pentru a fi transportate la gunoiște s-au redus considerabil.

  Natalia Olișevschi: „Acest proiect a rezolvat o problemă pentru familia noastră. Înainte deșeurile de la bucătărie, frunzele și vreascurile din curte si din gradina erau o problemă, nu aveam unde le duce. Instruirea a fost interesantă și foarte utilă, și atunci când a fost nevoie am revenit la broșură, din care am înțeles exact cum se prepară compostul".

  Simion Cocârță: „Seminarul ne-a oferit și informații mai complexe, și mai simple, pe înțelesul tuturor. Cine a avut ideea acestui proiect a avut o idee foarte bună".  

  Ioana Vinoga: "Acest proiect este unul nou pentru comunitate, este un proiect făcut pentru oameni".  

  Irina Mutaf: „Instruirea la care am participat m-a motivat să prepar compost acasă. despre care consideră că are numai avantaje. Acum, când au o ladă de compost, deșeurile biodegradabile sunt selectate direct la sursă.

  Dacă la început în comună erau doar 20 de persoane familiarizate cu compostarea, acum, la final de proiect, în satele Cărpineni și Horjești toată lumea știe ce înseamnă compostrarea deșeurilor biodegradabile. Toți cei prezenți la conferință au spus că vor continua să composteze, că le-au vorbit și altora despre avantajele compostului și i-au îndemnat să procedeze la fel, ceea ce ne face să credem că acest proiect va avea continuitate și un impact de durată.