• Ce înseamnă Eficienţă Energetică

      Print

    Termenul "Eficiență Energetică"poate fi întâlnit practic în toate domeniile/sectoarele economiei, chiar și atunci când este vorba despre subiecte simple, cum ar fi utilizarea becurilor economice, izolarea anvelopei clădirilor, a geamurilor termopane, până la producerea și utilizarea a automobilelor eficiente.

    Eficiența energetică reprezintă un ansamblu de măsuri , implementarea cărora permit optimizarea relației dintre cantitatea de energie consumată și produsele/serviciile obținute.


    Altfel spus, putem trata eficiența energetică drept un șir de acțiuni prin care am obține același beneficiu, am asigura aceleași valori normate (în cazul iluminării, încălzirii, etc.), dar cu un impact benefic asupra consumului de resurse energetice.

    Îmbunătățirea indicatorilor la acest capitol ne asigură o reducere a nevoii de a investi în infrastructura energetică, o reducere a facturii pentru resursele consumate, contribuie la creșterea competitivității produselor pe piață și, cu siguranță, îmbunătățește bunăstarea consumatorului.

    Reducerea consumului de resurse energetice reduce dependența de importul acestora,  ceea ce asigură o creștere a gradului de securitate energetică a statului - o preocupare primordială a Republicii Moldova.

    Eficiența energetică are un impact pozitiv și asupra mediului, reducând din volumul emisiilor de gaze nocive, poluanți, care într-un final sunt recunoscuți drept elemente ce provoacă efectul de seră.