• Proiectul Energie şi Biomasă în Molodva

      Print

    Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova îşi propune să contribuie la crearea unui sistem sigur, competitiv şi durabil de producere a energiei din surse regenerabile, în special, biomasă din deşeuri agricole. Proiectul va spori consumul de energie din surse regenerabile preponderent în instituţiile publice şi gospodăriile casnice din comunităţile rurale.

    Acest lucru va conduce la crearea unor pieţe funcţionale a tehnologiilor de procesare a biomasei, ce va asigura durabilitatea intervenţiilor proiectului şi după încheierea acestuia. Vor fi create noi locuri de muncă şi asigurate noi surse de venit în urma stabilirii unor canale de distribuţie a combustibilului din biomasă şi de asigurare cu tehnologii moderne, la nivel local şi regional.

    Perioada de implementare: 2011-2014

    Buget: Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane EURO, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln. EURO) şi PNUD Moldova (0,56 mln. EURO)

    Ce rezultate vom obţine până în 2014:

    • 130 de sisteme termice pe bază de biomasă, cu o putere totală de 35 MWh, vor fi instalate în instituţiile publice din comunităţile rurale: şcoli, grădiniţe, centre comunitare, centre medicale ş.a.
    • Antreprenorii agricoli locali vor fi activ implicaţi în producerea, stocarea şi livrarea către beneficiar a combustibilului din biomasă.
    • Antreprenorii agricoli vor putea cumpăra echipament de procesare a biomasei şi de producere a combustibilului din biomasă prin leasing
    • Noi afaceri vor fi lansate şi noi locuri de muncă vor fi create la nivel local.
    • 500 de gospodării casnice vor fi dotate cu cazane moderne de ardere a brichetelor şi peletelor
    • Activităţi de producere şi livrare a brichetelor şi peletelor vor fi pilotate.
    • O staţie de cogenerare va fi construită pentru a produce energie termică şi electricitate din deşeuri agricole, acoperind, astfel, necesarul de energie termică pentru consum propriu.
    • Autorităţile publice locale, managerii instituţiilor publice, antreprenorii agricoli locali vor obţine noi cunoştinţe şi aptitudini în domeniul producerii şi utilizării energiei din biomasă.
    • Populaţia, autorităţile publice locale, sectorul privat, societatea civila vor fi bine informaţi despre oportunităţile şi beneficiile utilizării surselor regenerabile de producere a energie.
    • Energia regenerabilă va juca un rol determinant în sporirea securităţii energetice şi în creşterea economică a comunităţilor rurale.

    De ce avem nevoie de energie regenerabilă?

    Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, peste 95% din necesarul energetic fiind asigurat din importuri. Dependenţa de sursele externe de energie a condus la majorarea constantă a preţurilor acestora şi la acumularea datoriilor mari faţă de furnizorul extern. Sectorul energetic este unul vital pentru dezvoltarea economică a ţării. Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat angajamentul de a reforma sectorul energetic prin sporirea securităţii energetice, diversificarea surselor de energie şi atragerea de investiţii în domeniu. Autorităţile optează pentru o creştere de până la 20%, către anul 2020, a ponderii energiei produse din surse regenerabile în structura totală a consumului energetic pe ţară, obiectiv conţinut în Strategia energetică a ţării. Republica Moldova are un potenţial mare de producere a energiei din surse regenerabile, care este, deocamdată, neexploatat. Cea mai abundentă sursă alternativă de energie în Republica Moldova este biomasa.

    3 cifre în favoarea energiei din biomasă:

    • Biomasa folosită în scopuri energetice poate acoperi aproape 20% din consumul anula de energie din Moldova.

    • Combustibilul obţinut din biomasă este echivalent cu 50% din gazele naturale importate.

    • Cu energia din biomasă putem încălzi toate şcolile şi grădiniţele din satele Moldovei.

    Energia produsă din surse proprii are mai multe beneficii. Ea reduce dependenţa de importuri, sporeşte securitatea energetică a ţării, are costuri mai mici, permite dezvoltarea de noi afaceri şi crearea de noi locuri de muncă. În plus, energia din surse regenerabile reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea mediului ambiant.

     

    Combustibil din biomasă

    Proiectul Energie şi Biomasă îşi propune să susţină crearea unei afaceri comerciale de procesare a biomasei cu o productivitate de aproximativ 1,000 t. pe an utilizând biomasa derivată din deşeurile agricole sau din produsele secundare ale unui proces agro-industrial. Pentru implementarea reuşită a acestei activităţi, la prima etapă a fost elaborat un studiu care să determine Potenţialul energetic al biomasei din culturile agricole pentru brichetare, la nivel de regiuni şi raioane.

    Analiza efectuată a identificat potenţialul de biomasă pentru brichetare a fiecărui raion pe mai multe tipuri de biomasă agricolă. Informaţia obţinută va fi folosită ca şi referinţă în procesul de selectare a potenţialilor beneficiari ai suportului acordat de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova.

    Un alt obiectiv al acestei activităţi este stimularea creării de Parteneriate Publice Private care să demonstreze viabilitatea şi fezabilitatea modelului dat în cazul întreprinderilor producătoare de combustibil din materie primă locală.

    Concursul va fi lansat pentru Administraţiile Publice Locale de toate nivelurile, care în parteneriat cu un întreprinzător local vor putea demonstra că modelul propus este unul realistic şi posibil de implementat în satul sau comuna pe care o reprezintă.

    Prin intermediul suportului acordat de Proiectul Energie şi Biomasă, beneficiarul selectat va putea acoperi o parte din costurile investiţionale pentru procurarea echipamentului de procesare a biomasei, cealaltă fiind asigurată de beneficiar.

    Se presupune că în cadrul Parteneriatului Public Privat constituit, Administraţia Publică Locală va transmite drepturile de gestionare şi utilizare a utilajului către partenerul său privat. În acelaşi timp preţurile pentru combustibilul produs vor fi stabilite de comun acord în cadrul parteneriatului.

    Impactul scontat de la implementarea acestei activităţi este posibilitatea îmbunătăţirii securităţii energetice a localităţilor rurale din Republica Moldova, stimularea dezvoltării întreprinderilor de procesare a biomasei local disponibile, precum şi stabilirea unor parteneriate durabile care să contribuie la dezvoltarea economică a satelor şi regiunilor.

    Republica Moldova are standarde europene pentru brichete şi pelete

    Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie a adoptat pe 3 octombrie 2012 standardele europene din domeniul biocombustibililor solizi. Astfel, producătorii de biocombustibili solizi vor urma să facă dovada calităţii produsului lor în baza standardelor europene atunci când îşi vor vinde marfa în republică sau peste hotarele ei. Vedeţi aici lista standardelor pentru biocombustibilii solizi pentru Republica Moldova.

    HARTĂ. Potentialul energetic din biomasa-total pe Republica Moldova

    Lista publică a producătorilor de brichete și pelete din Moldova1 înregistrați la Proiectul „Energie și Biomasă în Moldova"