• Prima   |  Evenimente naţionale   |  Știri  |  Centrala termică din Orhei va funcţiona pe bază de biocombustibil

    Centrala termică din Orhei va funcţiona pe bază de biocombustibil

      Print
     21.06.2015     TRM   

    Centrala termică din oraşul Orhei va trece de la alimentare cu gaze naturale la combustibil regenerabil. Despre aceasta anunţă conducătorii proiectului demonstrativ din localitate. Pentru eficientizarea energetică a Orheiului, Comisia Europeană a alocat un milion de euro, relatează Mesager.Sărbătoare în oraşul Orhei dedicată Săptămânii Energiei Durabile. Copii desenează pe asfalt cum înţeleg ei energia durabilă.

    Între timp adulţii au planuri mari pentru eficientizarea energetică din localitate. Managerii proiectelor din domeniu spun că vor să reutileze centrala termică din oraş. Aceasta va fi retehnologizată ca să devină mai economică. Pentru asta va trece de la alimentarea cu gaze naturale la peleţi şi brichete.

    „Centrala actuală, care este pe gaze naturale, va fi transferată pe biomasă şi va produce nu numai căldură dar şi energie termică, care va fi vândută în reţea", spune Ruslan Surugiu, preşedintele Asociaţiei Proenergy.

    Pentru realizarea acestui proiect, care mai presupune şi schimbarea ferestrelor şi uşilor în blocurile de locuit, Comisia Europeană a alocat un milion de euro.

    „Mă bucur să mă aflu, aici, la Orhei. În  Săptămâna europeană a energiei durabile toată populaţia din lume promovează această idee - un viitor energetic durabil şi ecologic", menționează Alexander Rass, reprezentant al Delegaţiei UE în Republica Moldova.

    Proiectul de eficientizare a energiei va dura doi ani şi jumătate.

    Mai multe detalii la acest subiect aflați din reportajul Mesager.